Merkez Bankaları altın almaya devam ediyor
Aralarında Türkiye, Rusya ve Kazakistan'ın bulunduğu ülkeler altın alımına devam ediyor
Rusya ve Kazakistan, altın fiyatlarının son 30 yılın en hızlı düşüşünü göstermesinin ardından, varlıklarını çeşitlendirmek için, Nisan ayında altın rezervlerini genişletti ve böylelikle, yedinci ay üst üste altın alımı yaptı.
Ülke bazında yedinci en büyük varlılara sahip olan Rusya, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) verilerine göre, 8.4 ton daha altın alarak rezervini 990 tona çıkardı. Rusya, 2012 yılında rezervini yüzde 8.5 artırmasının ardından, bu yıl yüzde 3.5 daha genişletti. Kazakistan'ın altın rezervleri, Nisan ayında 2.6 ton artarak 125.5 tona çıktı ve 2012 yılındaki yüzde 41'lik genişlemenin ardından, bu ülkenin rezervleri, bu yıl yüzde 8.9 artış gösterdi.
Altın 12 Nisan'da ayı piyasasına girdi ve ertesi seansta yüzde 14 düşerek, 1983'ten bu yana en hızlı iki günlük düşüşünü gerçekleştirdi. Bu düşüş, küresel ekonominin toparlandığı bir ortamda, bazı yatırımcıların metali değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri ve bunun sonucu altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklarını azaltmalarından kaynaklandı.
Melbourne'de National Australia Bank Ltd. ekonomisti Alexandra Knight, "Bazı merkez bankaları, altın rezervlerini artırmak için düşük fiyatların avantajından yararlanıyor," dedi ve "Piyasada genel havanın aşağı yönlü olması ile birlikte, "belki de diğer bazıları potansiyel düşüşleri fiyatlıyor ve şimdilik alım yapmaktan uzak duruyor. Ancak merkez bankalarının altın alımı şeklindeki uzun vadeli trend etkisini sürdürüyor" değerlendirmesinde bulundu.
16 Nisan'da ons başına 1,321.95 dolar ile son iki yılın en düşük seviyesini gören spot altın, bugün yüzde 0.4 yükselerek, Singapur saati ile 10:53'te, ons başına 1,391.43 dolara geldi. Altın 12 yıl üst üste yükseliş gösterdikten sonra, 2013 yılında yüzde 17 değer kaybetti.
Dünya Altın Konseyi'nin tahminlerine göre, merkez bankaları geçen yıl 534.6 ton ile 1964'ten bu yana en yüksek miktarda altın alımı yaptı ve 2013 yılında 550 tyon daha altın alabilirler. Konsey'in verilerine göre, merkez bankalarının altın alımlarının Mart sonunda biten üç aylık dönemde yüzde 5.2 düşmesine karşın, bu alımlar toplamda 100 tonu aştı ve böylelikle yedi çeyrek üst üste 100 tonun üzerinde kaldı.
HSBC Securities (USA) Inc.'den James Steel, merkez bankaların portföy çeşitlendirmeye yönelik genel strateji anlamında altını daha az çekici bulduğunu, ancak fiyat düşüşünün onları uzun vadeli altın biriktirme politikasından uzak tutmaması gerektiğini söyledi. Ric Deverell'in de aralarında bulunduğu Credit Suisse analistleri, 22 Mayıs'taki raporlarında, rezerv yöneticilerimim tutucu olma eğilimi gösterdiklerini ve merkez bankalarının devreye girip düşen piyasaya destek sağlamasının gerçekçi olmadığını kaydetti.
Türkiye'nin altın rezevleri Nisan ayında, merkez bankasının bankaların zorunlu karşılıklarının bir kısmını altın olarak kabul etmesi ile birlikte, 18.2 ton artarak 427.1 tona çıktı ve böylelikle 10 ay üst üste arış göstermiş oldu. Belarus'un rezervleri, IMF veriilerine göre, yedi aydır üst üste yükselirken, Azerbaycan ve Yunanistan'ın altın varlıkları artışını dördüncü aya taşıdı.
Meksika altın rezervlerini 12 aydır ard arda düşürürken, Kanada varlıklarını dört aydır azaltıyor.