Merkez Bankası Ekim toplantısında faizleri değiştirmedi
Merkez Bankası faiz oranlarında değişikliğe gitmedi, sadeleşme sürecindeki bir sonraki adımın yönü ve zamanlamasının verilere göre şekilleneceğini bildirdi
Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını % 7,5 düzeyinde, koridorun üst bandını %8.25'te, alt bandını %7.25'te bıraktı. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasasında saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı % 0 ve borç verme faiz oranı % 9,75'te bırakıldı.
Karar sonrası dolar/TL ilk tepki olarak 3.0710'dan 3.0550'lere kadar geriledi.
Son dönemde açıklanan veriler ve yılın üçüncü çeyreğine dair göstergelerin iktisadi faaliyetin ivme kaybettiğine işaret ettiği belirtildi.
TCMB'nin açıklamasında "Son dönemde açıklanan veriler ve yılın üçüncü çeyreğine dair göstergeler iktisadi faaliyetin ivme kaybettiğine işaret etmektedir. Toplam talepteki yavaşlama çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü desteklemektedir." dendi.
"DÖVİZDEKİ GELİŞMELER TEMKİNLİ DURUŞU GEREKTİRMEKTE"
Merkez Bankası, döviz kuru ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmelerin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırladığını ve para politikasındaki temkinli duruşun korunmasını gerektirdiğini bildirdi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı; "Bu değerlendirmeler çerçevesinde Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir. Kurul, para politikasında sadeleşme sürecindeki bir sonraki adımın yönü ve zamanlamasının verilere göre şekilleneceğini belirtmiştir..Parasal koşullardaki sıkılığın azalması ve makro ihtiyati alandaki düzenlemeler genel finansal koşulları desteklemektedir.
Dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli yansımaları ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari açıktaki turizm kaynaklı artışı sınırlamaktadır. Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla son çeyrekten itibaren iç talepte toparlanma eğiliminin başlaması beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir."
Kurun önceki günlerde tarihi rekor seviyeye yükselmesinin ardından bazı uzmanlar da Merkez'in bu ayı pas geçip faiz oranlarında değişiklik yapmayabileceğini açıklamıştı.
"DOLARDA GEVŞEME SÜREBİLİR"
Destek Menkul Değerler'den Murat Tufan karar sonrasında kurda gevşemenin sürebileceğini söyledi. Tufan, "Kararla beraber TL varlıkları sert yükselirken kurun 3.0500 seviyelerine kadar gerilediğini görüyoruz. Teknik görünümde 3.0880-3.0750 direnç bölgesi altında kaldığı sürece dolarda gevşemeler sürebilir. 3.0350-3.0200 bandına doğru bir hareketlenme görebiliriz." diye konuştu.