Merkez, faizleri değiştirmedi
TCMB politika faizini değiştirmeyerek, beklendiği üzere yüzde 5.75'te bıraktı ve piyasaların istikrarı için gerekenin yapılacağını söyledi
Merkez Bankası faizi değiştirmeyerek yüzde 5.75'te bıraktığını açıkladı. Bloomberg anketine katılan ekonomistler de faizin sabit bırakılmasını bekliyordu.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik faiz oranlarını borçlanmada yüzde 5 düzeyinde sabit tuttu, borç vermede ise yüzde 9'dan yüzde 12,5'e yükseltti.
Bankadan toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, gecelik faiz oranlarının borçlanmada yüzde 5 düzeyinde sabit tutulduğu, borç verme faiz oranının yüzde 9'dan yüzde 12,5'e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranının da yüzde 8'den yüzde 12'ye yükseltildiği bildirildi.
Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının da yüzde 5,75 düzeyinde sabit tutulduğu ifade edildi.
Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 0 düzeyinde sabit tutulduğu, borç verme faiz oranının da yüzde 12'den yüzde 15,5'e yükseltildiği kaydedildi.
Açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü gösterdiği, tüketici kredilerindeki büyümenin daha makul seviyelere inmesi sonucunda özel kesim tasarruflarında arzulanan artışın gerçekleşmeye başladığı belirtildi.
Bu çerçevede Kurul'un, cari işlemler dengesinde belirgin bir iyileşme gözlendiğini belirterek, yılın son çeyreğinde bu eğilimin hız kazanacağına dikkat çektiği vurgulandı.
Türk lirasında yakın zamanda gözlenen aşırı değer kaybı, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi ve fiyatı yönetilen, yönlendirilen ürünlerdeki ayarlamalar nedeniyle, önümüzdeki aylarda enflasyonda belirgin bir yükseliş gözleneceği, Merkez Bankası'nın, bu durumun orta vadeli enflasyon beklentilerini ve görünümünü etkilemesine izin vermeyeceği belirtildi.
''Faiz koridoru genişletildi''
Bu doğrultuda Kurul'un, borç verme faizlerinin önemli ölçüde artırılması yoluyla faiz koridorunun genişletilmesine karar verdiği ifade edildi.
Kurul'un bunun yanı sıra küresel ekonomideki gelişmeleri yakından izleyerek 4 Ağustos 2011 tarihli ara toplantıda belirlenen strateji çerçevesinde, yurt içi piyasalardaki istikrarı sağlamak için gerekli politika tedbirlerini gecikmeksizin almaya devam edeceği kaydedildi.
Açıklamada ayrıca açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği vurgulandı.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti, 5 iş günü içinde yayımlanacak.
Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından sepet kur 2.2180'den 2.2130'a gerilerken, gösterge faiz yüzde 8.86'ya çıktı.
GÜNHAN KARAKULLUKÇU: MERKEZ POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ SİNYALİ VERİYOR OLABİLİR
Bloomberg HT'nin canlı yayındaki faiz kararı yayınına katılan ekonomist Günhan Karakullukçu, Merkez Bankası'nın açıklamalarının politika duruşunda değişikliğin sinyalini veriyor olabileceğine dikkat çekti. Merkez Bankası'nın son 1 yılda doğru politikalar yürütmüş olduğunu ancak, Ocak ayındaki faiz artış kararında durumları yanlış öngörmüş olduğunu söyledi.
EMRE ALKİN: TEK BİR REÇETEYLE HER HASTALIĞA ÇÖZÜM BULUNMAZ
Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Emre Alkin ise, Merkez Bankası'nın elindeki reçeteyi fazla önemsediğini, ancak "tek bir reçeteyle her hastalığa çare bulunamayacağını" savundu. Alkin, bugünkü kararın çok büyük bir karar olmadığının altını çizerek, "Merkez Bankası bu toplantısında yalnızca kendisinden borç alanlara çok az geri ödeme yapacağının mesajını vermiştir" dedi.