Merkez kararlarına dolar/TL'nin tepkisi ne oldu?
-
Merkez Bankası yıl başından bu yana gerçekleştirdiği 4 toplantıda da faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Ancak para politikası metninde yapılan bazı değişikliklere doların tepkisi farklı oldu (Tekrar)
Merkez Bankası yıl başından bu yana gerçekleştirdiği 4 toplantısında da faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Ancak para politikası metninde yapılan bazı değişikliklere doların tepkisi de farklı oldu.
OCAK
Faizleri değiştirmeyerek %24'te tutan banka, enflasyon görünümünde iyileşme sağlanana kadar sıkı duruşun korunacağını bildirdi.
Karar öncesi 5.41'de seyreden kur ilk tepki olarak 5.38'e geriledi. Kur sonraki günlerde düşüşünü sürdürdü..
MART
Faizler % 24'te kaldı, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme olana kadar sıkı duruşun korunacağı vurgulandı.
Karar sonrası sınırlı düşüşle 5.36'ya inen kur daha sonra 5.40 seviyesini aştı.
NİSAN
Politika faizini beklendiği gibi değiştirmeyerek % 24'te tutan banka, metinden 'ihtiyaç duyulması halinde ilave sıkılaştırma yapılabilir' ifadesini çıkarttı. Bu değişiklik faiz indirimi beklentisini gündeme getirdi. Değişiklikle kur 5.88'den 5.95'e yükseldi.
HAZİRAN
Nisan ayı metninde yer alan "enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir" ifadesi değiştirilerek “fiyatlama davranışlarına dair riskleri sınırlamak ve enflasyonun düşüş sürecini hızlandırmak amacıyla sıkı parasal duruşun korunmasına karar verilmiştir” denildi.
Karar sonrası Dolar/TL kuru 5.81'den 5.78'e geriledi.
T: Toplantı tarihi
T+1 rakamları: Faiz kararının 5 iş günü öncesi ve sonrası kurdaki hareket
"FİYATLARIN İÇİNE GİRDİ"
Noor CM Kurumsal İlişkiler Direktörü Mert Yılmaz Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'ndan 300 baz puan faiz indirimi beklediğini, böyle bir indirimin de yavaş yavaş fiyatların içine girdiğini belirtti. Yılmaz "Onun üzerinde bir faiz indirimi belki kurda yukarı harekete neden olabilir ama ben bu kadar agresif bir adım atacağını düşünmüyorum. Kurda tekrar yukarı hareketin tetiklenmesi tüketici güveni, enflasyon gibi farklı semptomlar yaratır, dengeli faiz indirim süreci daha olumlu olur" şeklinde konuştu.