HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Teknoloji devi Meta, yapay zeka ve giyilebilir teknoloji ürünlerine yatırımlarını artırıyor. WhatsApp, Facebook, Instagram ve Threads gibi servislerin arkasındaki çatı şirket Meta, CEO’su Mark Zuckerberg’in başlattığı Connect 2024 sunumu kapsamında önemli duyurular gerçekleştirdi. Etkinlikte, yeni Orion artırılmış gerçeklik gözlüklerinden Quest 3S VR başlığına ve yeni yapay zeka özelliklerine değin birçok yenilik tanıtıldı.

Artırılmış gerçeklik gözlüğü, Orion

Şirket, yıllık Connect Konferansı’nda önce, artırılmış gerçeklik (AR) gözlüğü "Orion"un ilk çalışan prototipinin tanıtımını yaptı. CEO Mark Zuckerberg, sahnede metal bir kutudan çıkardığı siyah gözlükleri göstererek, "Bu, fiziksel dünyanın üzerine yerleştirilmiş hologramlar" dedi. Zuckerberg, Orion’u bir "zaman makinesi" olarak tanımlayarak, bu gözlüklerin geleceğe dair heyecan verici bir ön izleme sunduğunu ifade etti. Gözlüğün çerçevesinin içinde Mikro LED projektörler kullanılıyor. Lenslerdeki dalga kılavuzları aracılığıyla görüntüler, gözlerinizin önüne yansıtılıyor. Orion gözlükleri, Meta tarafından geliştirilen özel silikon çiplerle çalışıyor ve kullanıcılar, gözlükle el hareketleri, ses komutları ve bilek tabanlı sinir arayüzü aracılığıyla etkileşim kurabiliyor.

Meta, konferansta ayrıca yeni yapay zeka (AI) yeteneklerini ve Quest serisinin yeni karma gerçeklik başlığı olan Quest 3S’yi de tanıttı. Meta'nın en yeni VR başlığı Quest 3S, Snapdragon XR2 Gen 2 çipi de dahil olmak üzere daha pahalı olan Quest 3 ile aynı özelliklerin çoğuna sahip.

Meta Ray-Ban akıllı gözlüklerine yeni özellikler eklendi

Meta Ray-Ban akıllı gözlüklerine, yeni yazılım güncellemeleri geldi. Güncellemeler kapsamında gözlüğe, “Hatırlatıcılar” özelliği geliyor. Böylece gözlük, alışveriş listenizi size hatırlatmak gibi gün içinde yapacağınız işleri takip etmenizi destekleyecek.

Ayrıca Ray-Ban ile ortak geliştirilen bu akıllı gözlüklere, yapay zeka destekli QR kod tarama ve sesli komutlarla Spotify üzerinden müzik akışı gibi özellikler eklendi.

Meta’nın, 2024 yatırım bütçesi 40 milyar dolar

Meta, görüntüleri ve metinleri işleyebilen ilk açık kaynaklı modeli Llama 3.2'yi tanıttı. Llama 3.2, geliştiricilere AR uygulamaları, görsel arama motorları ve belge analiz araçları gibi daha gelişmiş yapay zeka uygulamaları oluşturma imkanı sunuyor.

Meta’nın yapay zeka asistanı "Meta AI" de yeni sesli komutlarla geliştirildi ve ünlü isimlerin sesleri (Judi Dench ve John Cena gibi) seçenekler arasına eklendi.

Meta'nın yayına almayı planladığı yapay zeka özellikleri kapsamında Facebook ve Instagram akışların “Imagined for you” adlı bir bölüm olacak. Burada kullanıcının ilgili alanlarına veya güncel trendlere göre Meta AI tarafından oluşturulan içerikler olacak. Bu özellik sayesinde yüzünüzü çeşitli senaryolara dahil edebilirken, kullanıcı kendini bir video oyunu karakteri olarak resmedebilecek. Bu özellik henüz test aşamasında.

Meta, yapay zekanın kullanıcılarla daha doğal bir şekilde etkileşime geçeceğini düşünüyor. Meta, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojilerine milyarlarca dolar yatırım yapmaya devam ediyor. Şirket, bu alanlardaki büyük harcamaları için 2024 yatırım bütçesini 40 milyar dolar olarak duyurmuştu.

Advertisement