Metalde toplu sözleşme için MESS'ten yeni teklif
Metal işkolunda yaklaşık 140 bin işçiyi ilgilendiren toplu pazarlıkta Türk Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) yeni teklifte bulunarak daha önce yüzde 50 önerdiği ilk altı aylık zammı yüzde 60'a çıkardı. Türk Metal sendikası öneriyi reddetti.
Türkiye genelinde 140 binden fazla metal işçisini ilgilendiren toplu pazarlıkta arabulucu sonrası yapılan ilk görüşmede de uzlaşı çıkmadı.
İşveren sendikası MESS'in daveti üzerine yapılan toplantıda ilk altı ay için verilen teklif artırılmış olsa da işçi sendikaları öneriyi reddetti.
Türk Metal Sendikası tarafından yayılan açıklamada, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS) uyuşmazlık tutanağı öncesi yürütülen müzakere sürecinde ilk teklif olarak; 1 Eylül 2023'ten geçerli olmak üzere saat ücretlerine 1. altı ay için yüzde 35 zam teklif etmiş, yine 1 Eylül 2023'ten geçerli olmak üzere sosyal haklara ilk yıl için yüzde 65 zam teklifinde bulunduğu hatırlatıldı.
Arabulucu toplantısı sonrası gerçekleşen ilk toplantıda ise; 1 Eylül 2023'ten geçerli olarak; ücretler için zam teklifini 1. altı ay için yüzde 50'ye, sosyal haklar için yıllık zam teklifini ise yüzde 80'e çıkardığının iletildiği açıklamada, "MESS tarafından yapılan davet üzerine bugün MESS Merkez Ofisinde gerçekleşen toplantıda İşveren tarafı; 1 Eylül 2023'ten geçerli olmak üzere saat ücretlerine 1. altı ay için en son yaptığı yüzde 50 zam teklifini yüzde 60'a, sosyal haklara ise 1 Eylül 2023'ten geçerli olmak üzere ilk yıl için en son yaptığı yüzde 80'lik zam teklifini yüzde 85 çıkardığını belirtmiştir" denildi.
Üç yıllık sözleşmede ısrar
Sonraki altı aylar için ücretlere ilgili altı ayın enflasyonu oranında, sosyal haklara ise yıllık enflasyon oranında artış teklifin yinelendiği dile getirilen açıklamada, "Türk Metal Sendikası'na yeni teklif iletildi. Ancak Türk Metal hem zam teklifini yetersiz buldu, hem de kazanılmış haklarından ödün verilmeyeceğinin altını çizerek görüşmeyi sonlandırdı" ifadeleri kullanıldı.
Ayrıca MESS'in, sözleşmenin 3 yıllık olması, tamamlayıcı sağlık sigortası uygulamasının tamamen kaldırılması, ikramiyelerin işe gelinemeyen günler için kesilmesi başta olmak üzere, kazanılmış haklarımızı geriye götürecek tekliflerinin hepsini masada tutmaya devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, "Heyetimiz gerek kazanılmış haklarımızı geriye götürmek isteyen işveren taleplerinin devam etmesini kabul etmeyerek, gerekse yapılan zam tekliflerinin yetersiz olduğunu ifade ederek, yapılan teklifi kabul etmemiş ve görüşmeyi sonlandırmıştır" bilgisi verildi.
Sendika ilk altı ay için yüzde 80 istemişti
Sendikadan yapılan açıklamaya göre, sosyal haklarla birlikte toplam yüzde 119,05 zam teklifi verilirken, 2 yılı kapsayan sözleşme teklifinde, yılın ikinci 6 ayı için enflasyon farkı ile yüzde 5, üçüncü 6 ay enflasyon farkı ile yüzde 5, dördüncü 6 ay enflasyon farkı ile yüzde 5 zam istenmişti.
Ayrıca ulusal bayramlar, dini bayramlar ve arife günlerinde çalıştırılan işçilerin yüzde 100 zamlı ödenen ücretlerinin yüzde 200 zamlı ödenmesi, 30 gün boyunca devamsızlık yapmayan sendika üyesi işçilere 2 günlük ücretleri tutarında devamlılık primi verilmesi, gece çalışma tazminatının yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltilmesi, bu oranın üzerinde ödeme yapılıyorsa aynı şekilde devam edilmesi teklif edilmişti.