Bloomberght
Bloomberg HT Haberler 'Mobil bankacılıkta Türkiye'yi ING'nin üssü yapmak istiyoruz'

'Mobil bankacılıkta Türkiye'yi ING'nin üssü yapmak istiyoruz'

  • Türkiye'nin mobil bankacılık tarafında ING Grubu içinde en hızlı büyüyen ülkelerden biri olduğunu kaydeden ING Bank Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Alper Gökgöz, mobil bankacılık üzerinden ürün satışı konusunda da açık ara lider olduğunu söyledi. Gökgöz, "Mobil bankacılıkta Türkiye'yi ING'nin üssü yapmak istiyoruz" dedi.

Giriş: 04 Aralık 2018, Salı 11:07
Güncelleme: 04 Aralık 2018, Salı 11:07

ING Bank Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Alper Gökgöz, Türkiye'yi bir çok anlamda özellikle de mobil bankacılık alanında ING Grubu'nun merkezi yapmak istediklerini ve bu yolda çalıştıklarını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Gökgöz, Türkiye'nin mobil bankacılık tarafında ING Grubu içinde en hızlı büyüyen ülkelerden biri olduğunu, mobil bankacılık üzerinden ürün satışı konusunda da açık ara lider olduğunu söyledi. ING Grubu'nun 40 ülkede faaliyet gösteren, 50 binden fazla çalışanı olan ve 37 milyondan fazla aktif müşterisi olan bir grup olduğu bilgisini verirken, ING Asistan uygulamasının bir çok ülkede şu anda kopyalandığını ve oralarda önümüzdeki dönemde faaliyete geçeğini kaydetti. İspanya'daki mobil cüzdan uygulamasının ING Bank Türkiye'nin mobil cüzdanını baz alarak yaratıldığını ifade eden Gökgöz, "Bizden ihraç oldu ve hızla gelişiyor. Bugün onun da 100 binden fazla kullanıcısı var. Yine ING Avusturya'nın mobil bankacılık yazılımını biz Türkiye'de geliştiriyoruz. Yine Grubun ATM yazılımlarına ülke olarak büyük destek veriyoruz" dedi.

AKILLI BANKACILIK ROBOTU INGo'NUN BAŞARI ORANI YÜZDE 94

ING Bank Türkiye'nin ING Grubu içerisinde, teknolojide çok önemli bir merkez haline geldiğini söyleyen Alper Gökgöz, grubun 2021'e kadar 900 milyon Euro teknoloji yatırımı yapacağını, ING Türkiye'nin de önümüzdeki 5 yılda 150 milyon Euro teknoloji yatırımı yapacağını sözlerine ekledi. Bunun dışında bir çok alanda yurtdışına hizmet verdiklerini ifade eden Gökgöz, "ING Asistan uygulamamız birçok pazarda uygulanıp, oralarda kopyalanıyor" dedi. Yapay zekanın ilk kullanıldığı alanlardan birin chatbotlar olduğunu belirten Gökgöz, ING Bank'ın akıllı bankacılık robotu INGo'nun arkasında da sürekli öğrenen gelişmiş bir yapay zekanın olduğunu söyledi. Bugüne kadar 150 binden fazla müşterilerinin bu chatbot'u kullandığı bilgisini veren Gökgöz, INGo ile yaklaşık 1 milyona yakın da tekil sohbet gerçekleştirildiğini söyleyerek, "Müşterilerin bu sohbetlerde krediler ile ilgili, kredilerin şartları ile ilgili, ödeme planları ile ilgili sorular soruyor. Ya da bana kredi çıkar mı, diye sorup oradan kredi başvurularını tamamlayabiliyor. Aslında akıllarındaki her şeyi INGo'ya soruyorlar. Bu uygulamamızın başarı oranı yüzde 94 olarak gözüküyor" diye konuştu. Gökgöz, yapay zekanın sürekli öğrendiğini hatırlatarak önümüzdeki dönemde bu oranın daha yükseleceğini sözlerine ekledi.

'KREDİLERİN YÜZDE 90'I ŞUBE DIŞI KANALLARDAN'

1 milyonu aşkın aktif dijital müşterileri olduğunu, bunların da yüzde 95'inin mobil kanallar üzerinden erişim sağladığını söyleyen Gökgöz, "Bireysel kredilerimizin adette yüzde 90'ı, hacimde yüzde 80'i şube dışı kanallardan geliyor" diye konuştu. Mevduatta tarafında da büyümenin büyük bir kısmının dijitalden geldiğini altını çizen Gökgöz, banka olarak mevduatlarının üçte birinden fazlasının dijital tasarruf ürünlerinden geldiğini söyledi.