Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Monex Europe/Berich: Asıl soru TCMB’nin nasıl tepki vereceğidir

Monex Europe/Berich: Asıl soru TCMB'nin nasıl tepki vereceğidir

  • Monex Europe Kıdemli Piyasa Analisti Ranko Berich Bloomberg HT'de Yatırım Kulübü programın Merkez Bankası'ndaki görev değişikliğinden sonra TCMB'nin nasıl tepki vermesi gerektiğini değerlendirdi

Giriş: 09 Temmuz 2019, Salı 11:57
Güncelleme: 09 Temmuz 2019, Salı 11:57

Monex Europe Kıdemli Piyasa Analisti Ranko Berich Bloomberg HT'de Yatırım Kulübü programında Gizem Uzuner’in sorularını cevapladı.

Berich, Türk ekonomisinin potansiyelinin güçlü olduğunu, Merkez Bankası'nın bağımsızlığını tekrar kazandığı zaman Türk ekonomisini kırılgan olarak görmemiz için bir sebep kalmayacağını söyledi.

Analist Berich’in açıklamalarında öne çıkanlar şöyle;

“Asıl soru TCMB’nin nasıl tepki vereceğidir”

“Murat Çetinkaya’nın görevden alınması sıradan olabilir ama bağlama baktığımız zaman uluslararası yatırımcılar Merkez Bankası bağımsızlığı konusunda şüpheci yaklaşıyor. Türk piyasalarının orta ve uzun vadede görünümü para politikası yapıcılarına ve merkezi hükümet politikalarına da bağlı. Tekrar güvenilirliğin kazanılması gerekiyor. Türkiye’nin büyüme potansiyeli oldukça iyi, ekonomi temelleri iyileşiyor. Cari açık sürdürülebilir bir şekilde fazlaya geçiyor ve enflasyon da düşüyor. Şu anki denk soru; ‘Merkez Bankası güvenilir bir şekilde mi, yoksa hiç beklenmedik bir şekilde mi' tepki verecek”

“ Faiz indirimin politik sebeplerle yapılması gösterilmeli”

“İlk olarak Türkiye’de faiz oranlarının düşmesi gerekiyor. Türkiye real faiz oranı en fazla olan ülkelerden birisi ve Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapması için manevra alanı var. Yeni başkan çok ciddi bir oranda faiz indirimi yapacak olursa piyasalar bunun politik bir motivasyonla yapıldığını söyleyebilir. Tabi ki faizlerin indirilmesi gerekiyor ancak bunun politik sebeplerle yapılmadığının gösterilmesi için dikkatli ve yavaşça yapılması gerekiyor”

“Türk ekonomisinin potansiyeli güçlü, biliyoruz ki para politikası güvenilir hale gelir ve dış olaylardan uzak tutulabilirse ekonomi 3 veya 4’lük bir büyüme gösterebilir. Ekonomi ve enflasyonu takip ederek yavaş bir şekilde faiz indirirse ekonomide toparlanma yaşanabilir.”

“Türk ekonomisini kırılgan olarak görmemiz için…”

“Bu durum gelişen piyasalara bağlı. Türkiye’nin kamu borcuna baktığımız zaman Arjantin’le kıyasladığımızda daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ekonomi büyüme ivmesine girdiği zaman ve Merkez Bankası bağımsızlığını tekrar kazandığı zaman, Türk ekonomisini kırılgan olarak görmemiz için bir sebep kalmayacak”