Moody's: Darbe girişiminden sonra yaşanan şok büyük ölçüde kayboldu
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'den yapılan açıklamada, "Türk ekonomisinin darbe girişiminden sonra yaşadığı şok büyük ölçüde kayboldu" denildi
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'den Çarşamba günü yapılan açıklamada, 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin Türkiye ekonomisi üzerinde yarattığı şokun büyük ölçüde kaybolduğu belirtildi. Moody's açıklamasında, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin gözden geçirmenin önümüzdeki ay içerisinde tamamlanacağı kaydedildi.
Reuters'te yer alan habere göre, Moody's açıklamasında, "Türkiye ekonomisinin darbe girişiminden sonra yaşadığı şok büyük ölçüde kayboldu" ifadelerine yer verilirken, Moody's Küresel Ülke Riski yöneticisi Alastair Wilson yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin uzun vadedeki problemleri sürüyor" dedi. Wilson, Türkiye'de politika yapıcıların amaçlarına ve Türkiye ekonomisinin küresel faiz oranlarındaki değişime duyarlılığına işaret etti.
Moody's 18 Temmuz'da Türkiye'ye ilişkin bir açıklama yaparak, Türkiye'nin kredi notunu olası bir not indirimi için değerlendirmeye aldığını bildirmişti.
5 Ağustos'ta Türkiye'nin kredi notu değerlendirmesini pas geçen Moody's, başarısız darbe girişiminin Türkiye'deki zorlukları alevlendireceğini söylemişti. Moody's darbenin orta vadeli etkilerini; i) Türkiye'nin politika yapıcı kurumlarını ve iş ortamını, ii) Olası şokları absorbe edecek dış tamponları, Türkiye'nin yüksek derecede bağlı olduğu zarar görmüş yatırımcı beklentisi ve iii) Büyüme beklentileri, konularında değerlendireceğini söylemişti.
Moody's'in 18 Ağustos'ta yayınlanan "Küresel Makro Görünüm 2016-17" adlı raporunda, Türkiye için "politik risklerin yatırım üzerindeki artan riski" ifadesi kullanılarak, büyüme beklentisi 2016 için yüzde 3.2'ye, 2017 için yüzde 2.9'a düşürülmüştü.
Moody's halihazırda Türkiye'nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin sınırında değerlendiriyor. Olası bir not indirimi Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyenin altına düşmesi anlamına gelecek.
Moody's gibi Fitch de Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviye eşiğinde değerlendiriyor. Türkiye'nin kredi notuna ilişkin en son 19 Ağustos'ta bir değerlendirmede bulunan Fitch, Türkiye'nin 'BBB-' kredi notunu teyit ederken, "durağan" görünümünü "negatif"e çekmişti.
Fitch, 19 Ağustos'taki değerlendirmesinde, politik belirsizliğin ekonomik performansa etki edebileceğini söylemişti. Fitch raporunda, ekonomik büyümenin düşük yatırım sebebiyle gerilemesinin beklendiği belirtilmişti.
Türkiye'nin ülke notunun en az 2 büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından yatırım yapılabilir seviyede değerlendirilmesi, Türkiye tahvillerinin, görece daha muhafazakar fonlar tarafından alınabilmesi anlamına geliyor.
JPMorgan 20 Temmuz tarihli raporunda, Moody's'in Türkiye'nin notunu yatırım yapılamaz seviyeye indirmesi durumunda, 7.2 milyar dolarlık devlet tahvili ve 1.5 milyar dolarlık şirket tahvilinin zorunlu satış riskinde olduğu tahmininde bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem ise 2 milyar dolarlık sermaye çıkışı olabileceğini öngördüğünü söylemişti.