Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Moody’s Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe yükseltti

Moody's Türkiye'nin kredi notunu 2 kademe yükseltti

Moody's, Türkiye'nin kredi notunu 2 kademe yükselterek "B3"ten "B1"e çekti, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korudu

Giriş: 19 Temmuz 2024, Cuma 23:44
Güncelleme: 20 Temmuz 2024, Cumartesi 00:59

Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu “B3"ten "B1"e yükseltirken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korudu.

Kredi notunun yükseltilmesinin temel nedeni olarak yönetişimdeki iyileşmeler ve özellikle ortodoks para politikasına kararlı ve ‘giderek daha iyi yerleşen geri dönüş’ gösterildi.

Raporda “Enflasyon ve iç talepte ılımlılaşma başlamasıyla gelecek aylarda ve 2025’te enflasyonist baskıların azalacağına dair güvenimiz artmakta” ifadesine yer verildi.

Enflasyonun Aralık itibariyle yüzde 45’in altına düşeceği öngörülürken 2025 yıl sonu enflasyon beklentisi de yüzde 38’den yüzde 30’a düşürüldü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın para politikasının kredibilitesini hızla artırdığı, bunun da Türk lirasına olan güvenin tesis edilmesine yardımcı olduğu vurgulandı.

Ayrıca sıkı politika duruşunun Türkiye'nin yüksek dış kırılganlığını önemli ölçüde azalttığına işaret edilen açıklamada, pozitif görünümün yukarı yönlü risk dengesini yansıttığı kaydedildi. Siyasi riskin ise derecelendirme kısıtlaması olmaya devam ettiği ifade edildi.

Raporda para politikasının kredibilitesi ve etkinliği arttıkça, makroekonomik istikrar ve güçlendirilmiş kurumlar, Türkiye’nin çeşitlendirilmiş ve rekabetçi ekonomisi ve nispeten güçlü mali ve borç ölçütleri gibi temel kredi güçlü yönlerinin yeniden ön plana çıkmasını sağlayabileceği belirtildi.

Açıklamada yetkililerin enflasyonu sürdürülebilir biçimde düşürmeyi başarması, dolarizasyonun azalması ve güçlü cari denge pozisyonunun güçlenmesi durumunda kredi notunun yükselebileceği ifade edildi.

Moody’s Ocak ayında Türkiye’nin B3 olan kredi notunu değiştirmemiş, görünümünü durağandan pozitife yükseltmişti.

Fitch ve S&P de not artırmıştı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Mart ayında Türkiye’nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmıştı.

Notun yükselmesinin Haziran 2023’ten beri uygulanan ve para politikasında önden yüklemeli sıkılaşma da dahil politikaların etkinliğini, makroekonomik ve dış kırılganlıklardaki azalmayı yansıttığı belirtilmişti.

Diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu S&P ise Mayıs yerel seçimlerin ardından Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltmişti.

Türkiye'de yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğinin düşünüldüğü belirtilen açıklamada, gelecek 2 yıl içinde portföy girişlerinin artacağı, cari açığın daralacağı, enflasyon ve dolarizasyonda düşüş öngörülmüştü.