TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Morgan Stanley Ekonomisti Hande Küçük'ün kaleme aldığı “Enflasyonla Mücadeleye İyi Bir Başlangıç” isimli notta, Türkiye’de Haziran enflasyonun sürpriz bir şekilde aşağı yönlü olarak gerçekleştiğini ve dezenflasyondaki düşüşe beklenenden daha hızlı bir başlangıç ​​yapıldığı kaydedildi.

Yayımlanan notta, aylık enflasyonda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın uzun zamandır sürdürdüğü öngörüsü doğrultusunda önemli bir düşüş gerçekleştiği belirtildi.

Öte yandan, manşet enflasyondaki yavaşlamaya rağmen hizmet enflasyonun yüksek seyrini sürdürdüğü ve fiyat artışlarının yukarı yönlü riskleri canlı tutmaya devam ettiği belirtildi.

“TCMB’nin sıkı duruşunu sürdürmesini bekliyoruz”

Morgan Stanley yayımladığı notunda, Türkiye’de mevsimsellikten arındırılmış tüketici fiyat endeksinin aylık yüzde 2'ye, çekirdek tüketici fiyat endeksinin ise aylık yüzde 1,9'a gerileyeceğini tahmin ettiklerini açıkladı.

Diğer taraftan Morgan Stanley, kamu sektörü fiyat artışlarını ve beklenenden iyi gelen Haziran raporunu da hesaba katarak, 2024 yıl sonu enflasyon tahminlerini önceki yılki yüzde 43,4'ten yüzde 42,4'e düşürdüklerini belitti.

Notta son olarak, enflasyon görünümüne yönelik riskler göz önüne alındığında TCMB’nin sıkı duruşunu sürdürmesinin beklendiğine ve bu yıl faiz oranlarının değişmeyeceğine ilişkin öngörülerine yönelik aşağı yönlü risklere dikkat çekildi.

Advertisement