Bloomberght
Bloomberg HT Haberler "Mücevher ihracatı 2014 sonunda 3 milyar doları yakalar"

"Mücevher ihracatı 2014 sonunda 3 milyar doları yakalar"

  • Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Güner, "Kasım sonu itibarıyla 2,7 milyar doları geçen mücevher ihracatının 2014 sonunda 3 milyar doları yakalayacağı tahmin ediyoruz" dedi

Giriş: 20 Aralık 2014, Cumartesi 11:16
Güncelleme: 20 Aralık 2014, Cumartesi 11:16

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, kasım sonu itibarıyla 2,7 milyar doları geçen mücevher ihracatının 2014 sonunda 3 milyar dolara ulaşacağını kaydetti.

Sektörün 2014 değerlendirmesi ve 2015 yılı beklentilerini açıklayan Güner, Türk kuyumculuk sektörünün 2014 yılına eski yılların sorunlarıyla başladığını ve kredi kartlı alışveriş sınırlamasının sorunları arttırdığını kaydetti.

Güner, yıl sonuna doğru yaşanan olumlu gelişmelerle sektörün yılı iyi tamamlayacağını belirterek, mücevher alışverişlerinde kredi kartı kısıtlamasının yumuşatılmasının sektöre rahat bir nefes aldırdığını söyledi.

Ayhan Güner, şunları kaydetti:

"Mücevher sektörü olarak 2015 için büyük umutlar taşıdığımızı söylemeliyim. Artık mücevher sektörü dünyayla eşit koşullarda ihracattaki payını daha çok artmak için mücadele edecek. Kasım ayı sonu itibarıyla 2 milyar 700 milyon doları geçen mücevher ihracatı 2014 sonunda 3 milyar dolar seviyesini yakalayacak. Yeni düzenleme dikkate alındığında kısa sürede 10 milyar dolarlık ihracatı hedefliyoruz. İstanbul'un merkezi konumunu ve herkese yakın mesafede olmasını da düşündüğümüz zaman kısa sürede bu 100 milyar dolarlık pastadan daha çok pay almaya başlayabiliriz. Özellikle İstanbul'un tarihi yarımadasını ziyaret eden yıllık 10 milyon yabancı turist bizim için önemli bir potansiyel. Bu anlamda da 25 milyar dolarlık bir büyüklüğe 5 yılda ulaşabiliriz, yeter ki isteyelim."

"Olumlu kararların etkileri 2015 yılında görülecektir"

Ayhan Güner, Türkiye'de iç pazara satılan her türlü mücevherde yüzde 18 KDV uygulandığını belirterek, üretim ve ihracatın önünün açıldığını söyledi. 2014'ün son çeyreğindeki olumlu kararların etkilerinin 2015 yılında görüleceğini öngören Güner, pırlantaya vergi konusunda ihracatı ve Türkiye'de üretimi teşvik edecek vergi uygulamasının sektörün üretim gücünü motive ettiğini ifade etti.

Borsa İstanbul bünyesinde Elmas Borsası'nın da hareketlenmesinin tüm dünyanın gözünü İstanbul'a çevirmesini sağladığını belirten Güner, Türkiye'nin ilk kez dünyanın en büyük oyuncularıyla masaya oturduğunu belirtti.

Güner, "İstanbul Elmas Borsası'nda işlemlerin başlamasını takiben geçen yaklaşık 2 aylık sürede yapılan işlem miktarının 2013'ün tamamındaki işlem miktarını aşması sektörün bu anlamda gerçekten istekli olduğunu gösteriyor ve bizlere umut veriyor. Hem sektörümüz oyuncularından üye sayısının artması hem de dünyanın her yerinde değerli taş ticareti yapanların gelip borsamıza üye olmalarıyla üye sayısı daha şimdiden 3 misli arttı" değerlendirmesini yaptı.

"1,3 milyar dolarlık mücevher turiste satılıyor"

Güner, Türk mücevher sektörünün, Ortadoğu ülkeleriyle ticaretini her geçen gün artırdığını, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), 2014 yılında da Türk mücevher ihracatçısıyla en yakın çalışan ülke olduğunu söyledi.

BAE'yi, Irak, ABD, Hong Kong ve Belçika'nın takip ettiğini belirten Güner, Irak ve Rusya'da yaşanan gelişmeler nedeniyle oralarda satışların azaldığını, Irak, Suriye, Rusya ve Ukrayna krizinin ticareti olumsuz etkilediğini anlattı.

Güner, Türk mücevher ihracatçısıyla gurur duyulması gerektiğini çünkü onların olumsuz koşullara karşın bu yıl pazar kaybetmediğini, tersine ticareti büyüttüğünü aktardı.

Türkiye'de pırlanta konusunda yüksek bir talep artışı olmadığını belirten Güner, "Üretilen pırlantanın yüzde 80'i ihraç ediliyor. Türkiye bir turizm ülkesidir; zaten gümrük rakamlarına göre 1,3 milyar dolarlık mücevher turiste satılıyor ki aslında bu da ihracattır. Burada halkımızın tasarruf alışkanlığının etkisini hissediyoruz. Altın çok daha geçerli bir yatırım aracıdır, kolaylıkla nakde çevrilebilir. 10 yıl önce 10 bin dolar olan altın şu anda 40 bin dolardır. Elmas da Türkiye'de henüz sokaktaki insan için değil, Borsa İstanbul üyeleri için yatırım aracı olabilir" diye konuştu.

"Ocak-kasım dönemi toplam ihracat, geçen yılın toplam ihracatını yüzde 20 aştı"

Favori Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Selami Özel ise hammadde olarak ithal edilen pırlantada yüzde 20'lik Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) kaldırılmasıyla mücevher sektörünün hareketlendiğini söyledi.

Ocak-kasım dönemi toplam ihracatın ise geçen yılın toplam ihracatını yüzde 20 aştığını belirten Özel, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, kasım ayında toplam ihracatın yüzde 6,4 azalarak 12 milyar 875 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti.

Birçok sektörün ihracat rakamlarında düşüş yaşanırken, mücevher ihracatında rekor artış görüldüğünü belirten Özel, "Geçtiğimiz yılın kasım ayında 239 milyon 853 bin dolar olan mücevher ihracatı, 2014 kasım ayında yüzde 117 artarak, aylık bazda son 14 yılın en yüksek rakamı olan 520 milyon 776 bin dolar seviyesine ulaştı. 11 aylık toplam ihracat rakamı ise 2 milyar 721 milyon dolarla 2013 yılı toplam mücevher ihracatının yüzde 20 üstüne çıkmış oldu" diye konuştu.

ÖTV'nin kaldırılmasıyla istihdamın önünün açıldığını aktaran Özel, devletin teşviklerinin artmasıyla sektör için oluşturulan Ar-Ge çalışmalarının ve makine parkının yapılmasının öncelikli işler arasında yer aldığını anlattı.

Özel, tüketicilerin karşılaştığı sorunları ortadan kaldırmanın bir yolunun da kayıt altında, sağlıklı üretimden geçtiğini, Güneşli Yenibosna'daki en modern tesislerinde insan sağlığını en üst nokta kabul ederek üretim yaptıklarını söyledi.

"Çağın trendlerini takip edemeyen firmaların pazarda tutunmaları çok zor"

Özel, elmas üreticisi olmamasına karşın Türkiye'de pırlanta pazarının son 10 yılda büyük gelişme gösterdiğini belirterek, bu sürede Türk mücevher üreticilerinin, kendine has işçiliği ve yapmış olduğu yatırımlarla dünya markalarının arasına girmeyi başardığını anlattı.

Türkiye pırlantalı mücevher pazarının perakende satış değerinin yaklaşık 1,5 milyar dolar olarak tahmin edildiğini dile getiren Özel, "Türkiye'nin bu gelişimi göstermesindeki en önemli unsur markalaşma çabalarının artmış olmasıdır. Üretici pek çok firma kendi markalarını oluşturma ve mağazalaşma yoluyla dünyaya açılmakta, lüks tüketimin önemli merkezlerinde mağazalar açmaktadır. Ayrıca reklam ve tanıtım çalışmalarını artırmışlardır" ifadelerini kullandı.

Altının her dönemin vazgeçilmez yatırım aracı olduğunu belirten Özel, son dönemde altın takı tasarımındaki gelişme ve tasarıma verilen önemin takı olarak da tercih edilme oranının yükseldiğini kaydetti.

Çağın trendlerini takip edemeyen firmaların pazarda tutunmalarının çok zor olduğunu belirten Özel, "Çağımız tasarım yüzyılı. Tüketiciler bizden daha modern, çağın modasına uygun tasarımlar bekliyor. Her geçen gün takıda moda eğilimi farklı bir yön alıyor. Bu nedenle güncel modayı tasarımları ile yansıtan takılara talebin artacağı kanısındayım" dedi.