Musk'tan Ukrayna kararına ilişkin geri adım
SpaceX kurucusu Elon Musk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Starlink uydu hizmetini Ukrayna'ya ücretsiz sunmaya devam edeceğini açıkladı.
HANDE BERKTAN
SpaceX'in kurucusu Elon Musk, Starlink'in, Ukrayna’ya ücretsiz uydu hizmeti vermeye devam edeceğini açıkladı. Musk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Starlink hala para kaybediyor ve diğer şirketler milyarlarca dolar vergi mükellefinin parasının alıyor olsa da, biz Ukrayna hükümetine ücretsiz olarak finanse etmeye devam edeceğiz" dedi.
Geçtiğimiz yıl Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte Ukrayna’ya yönelik uluslararası şirketlerden pek çok yardım yapılmıştı. Bu yardımlardan birisi de Musk’ın SpaceX şirketi tarafından gerçekleştirilmişti. SpaceX, Şubat ayında Starlink uyduları ile Ukrayna’ya internet erişimi sunmaya başladı.
Fakat geçtiğimiz günlerde bu konu hakkında önemli bir gelişme yaşandı. Musk tarafından Ukrayna’ya yapılan Starlink yardımının yıl sonuna kadar şirkete 100 milyon dolara mal olacağı belirtilen proje için SpaceX’in geçtiğimiz ay Pentagon’a bir mektup gönderdiği ve finansal destek istediği ortaya çıktı. Mektup, sosyal medyada tartışma yaratmıştı.
Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, günlük basın toplantısında, "Starlink konusunda Bakanlığın SpaceX ile iletişim halinde olduğunu teyit edebilirim." ifadesini kullanmıştı. Pentagon ile SpaceX arasındaki yazışmanın detaylarını vermekten kaçınan Singh, Ukrayna adına SpaceX'e Starlink hizmeti için ödeme yapmak üzere henüz duyuracağı bir yardım paketi olmadığını belirtirken, uydu iletişiminin sadece sivil ve askeri iletişimi değil aynı zamanda komuta kontrol mekanizmasının ayakta kalmasını da sağladığını ve bu konuyu kapsamlı olarak değerlendirdiklerini söylemişti.
CNN televizyonunun ulaştığı SpaceX mektubunda, şirketin bağışladığı 20 bin Starlink uydu ünitesinin toplam masrafının gelecek yıl genelinde 400 milyon dolara ulaşacağı ifade edilmişti.
Elon Musk, son yaptığı açıklamayla SpaceX erişimine, Ukrayna'nın ücretsiz olarak yararlanmaya devam edeceğini belirterek bir anlamda geri adım atıp, tartışmaya da son noktayı koymuş oldu.
Ukraynalı diplomattan Musk’a sert yanıt
Elon Musk, geçtiğimiz hafta fazlasıyla eleştiri toplayan bir anket gerçekleştirmişti. Söz konusu ankette Musk, Ukrayna ve Rusya için olası barış şartlarını sıralamış, bu şartların uygun olup olmadığını görmek için de herkese açık bir anket açmıştı.
Elon Musk'ın şartları arasında Kırım'ın Rusya'ya verilmesi (1783'ten beri Rusya'ya ait olduğunu vurgulayarak), ihlak edilen bölgelerin seçimlerinin BM gözetiminde yeniden yapılması ve Ukrayna'nın tarafsız kalması gibi şartlar bulunuyordu. Musk'ın bu anketine Ukrayna’nın Berlin Büyükelçisi Andrij Melnyk, sert bir cevap vererek, "Defolup git demek sana naçizane diplomatik cevabımdır." demişti.