Musul'daki gelişmeler ve Türkiye'nin güney sınırına...
-
Musul'daki gelişmeler ve Türkiye'nin güney sınırına ilişkin artan güvenlik endişeleri dün piyasalarda sert bir satış baskısına neden oldu

Bu sorunun kısa sürede çözümleneceğini umut etsek de Ortadoğu politikamızı gözden geçirmemiz gereken bir süreçteyiz.
Küresel risk iştahı olumlu olsa da dikkatler haftaya yapılacak FED toplantısına çevrilecek.
Uzun bir süredir yurtdışı piyasalarla paralel hareket eden Türk mali piyasaları dün Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'dan gelen olumsuz haberlerle birlikte belirgin anlamda negatif ayrışmaya sahne oldu: 31 Türk tır şoförünün kaçırılmasının ardından Türkiye'nin Musul konsolosluğundan başkonsolos da dahil olmak üzere 49 kişi terör örgütü IŞİD tarafından kaçırıldı. Bu haber piyasalarca olumsuz karşılandı ve Türk Lirası cinsinden yatırım araçları ciddi bir satış baskısına maruz kaldı. Sabah saatlerinde
2.0780 civarından işlem gören USDTRY kuru yönünü hızla yukarı çevirerek
2.1190 seviyesine varan bir yükseliş kaydetti. Borsada genele yayılan bir satış baskısı yaşanırken BİST-100 endeksi günü %3.3 oranında kayıpla tamamladı. Bono&tahvil faizlerinde yaklaşık 20 baz puanlık bir yükseliş yaşanırken risk primi ve oynaklık göstergelerinde de bozulmalar yaşandı. Bu hareketin bir kısmı artan güvenlik endişelerinin yansımasıyken diğer kısmı ise son günlerde ortaya çıkan kar satışı ihtiyacının realize olmasıydı.
Türkiye'nin sınırları dışında olmakla birlikte diplomatik anlamda sınırları dahilinde kabul edilen bir toprağa yönelik terör faaliyeti ve bunun sonucunda aralarında üst düzey diplomatımızın da yer aldığı birçok yurttaşımızın kaçırılması şüphesiz önemli bir gelişmedir. Ekonominin sadece ekonomik gelişmelerden ibaret olmadığı, finans, siyaset, diplomasi gibi unsurlardan da derinden etkilendiği düşünülürse, yaşanan moral bozucu ve bir o kadar da endişe verici gelişmenin piyasalar üzerinde etkili olmasına şaşırmamak gerek. Dahası, Türkiye'nin güney sınırlarının büyük bir kısmının istikrarsız yapıların kontrolüne geçmesi ya da Türkiye'nin en büyük ikinci ihracat pazarına yönelik ticaretinin risk altına girmesi de mali piyasalarca önemsenecek gelişmeler olarak duruyor. Bununla birlikte, kaçırılan yurttaşlarımızın serbest bırakılması durumunda risk algılamalarında hızlı bir toparlanma olacağını düşünüyor ve bu nedenle de mevcut gelişmelerin piyasalar üzerindeki olumsuz etkisinin kalıcı olmayabileceğini ümit ediyoruz. Fakat bu ifademiz Türkiye'nin Ortadoğu politikasını ciddi anlamda masaya yatırması gerektiğini ortadan kaldırmıyor.
Küresel mali piyasalarda son aylarda yaşanan iyimserliğin ardındaki temel nedenin ucuz ve bol likidite koşullarının uzunca bir süre daha korunacağına ilişkin kuvvetli inanışlar olduğunu bir süredir belirtiyoruz. Bu tablonun arkasındaki en önemli aktör olan Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) mevcut politikalarını ne kadar süre daha koruyacağına ilişkin belirsizliklerin, piyasaların öngördüğünden daha fazla olduğu kanaatindeyiz zira ABD'den gelen makro ekonomik verilerin büyük bir kısmı toparlanmanın ivme kazanarak sürdüğüne işaret ediyor. Bu gelişme karşısında FED'in politika tonunu bir miktar da olsa sertleştirme ihtimali olduğu kanaatindeyiz. Bu kapsamda önümüzdeki hafta düzenlenecek olan faiz toplantısında, tahvil alımlarındaki azaltım miktarının artırılmasından (20 milyar dolar) faiz artırım sinyalinin verilmesine varan bazı yeni adımların atılması ihtimalini gözardı etmiyoruz. Üstelik FED üyelerinin yeni tahminleri ve basın toplantısında kullanılacak ifadeler de önemli olacaktır. Bu risk, küresel mali piyasalardaki iyimserliğin bir süreliğine dahi olsa durmasını beraberinde getirebilir. Bu nedenle küresel bazda etkili olan iyimser modda kar realizasyonu ihtiyacını çok da ötelememekte fayda olabilir. Bununla birlikte, ucuz ve bol likidite koşullarının diğer mümessibi olan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yılsonuna doğru niceliksel genişlemeyi gündemine alma ihtimalinden ötürü küresel mali piyasalarda kalıcı ve geniş çaplı bir bozulma beklemediğimizi belirtmekte yarar var.
Yurtdışı piyasalar açısından sakin ancak Türkiye için Musul kaynaklı gergin bekleyişin sürdüğü bir güne başlıyoruz. Tek temennimiz, IŞİD'in elindeki yurttaşlarımızın en kısa sürede sağlıklı bir şekilde serbest bırakılmaları.
Büyük bir olasılıkla da bugün bu yönde bir haber duyacağımızı tahmin ediyoruz. Bu, Türk mali piyasaları açısından da iyimser bir haber olacak ve dünkü kayıpların bir kısmının telafi edilmesine yardımcı olacaktır.
Uyarı Notu:
----------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir.
Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. HSBC bu dokümanda yer alan menkul kıymetler, finansal enstrümanlar veya benzeri bir yatırım enstrümanının kendi adına ve hesabına ticari amaçla alım/satımını yapabilir; son 36 ay içerisinde bu enstrümanları satın almayı taahhüt etmiş olabilir; veya yöneticiler ile çalışanlarla birlikte alış ya da satış yönünde bir pozisyon almış bulunabilir. Bu dokümanda yer alan menkul kıymetler veya finansal enstrümanların tamamı veya bir kısmının alış/satışından doğan komisyon veya masraflar HSBC tarafından veya onun adına görevli şahıslar tarafından alınabilir.
HSBC bu dokümanı, güvenilir olduğunu düşündüğü fakat bağımsız olarak doğrulanmamış kaynaklardan alınan bilgilere dayandırmaktadır. İfade edilen fikirler ve tahminler istendiği anda bildirim yapılmaksızın değiştirilebilir. Sunulan göstergesel alım/satım bilgilerini, gerçekte HSBC'nin alım/satım yaptığı/yapabileceği alım/satım bilgileri olarak yorumlanmamalıdır. Sunulan tüm tablo ve grafikler halka açık kaynaklardan ya da kurumumuzca hazırlanmış tablolardan alınmıştır. Bu dokümanda yer alan rakamlar geçmiş performansla ya da modellenmiş geçmiş performansla ilişkili olabilir. Geçmiş performans gelecek performansın güvenilir bir göstergesi değildir.
Bu dokümanın tamamen veya kısmen çoğaltılması ya da içeriğinin HSBC'nin önceden izni olmaksızın ifşa edilmesi kesinlikle yasaktır.
Bu doküman, dağıtımının hukuka ve ilgili mevzuata aykırı olan herhangi bir ülkedeki herhangi bir kişi veya kuruma dağıtılmak ya da bunlar tarafından kullanılmak amacıyla oluşturulmamıştır.Bu dokümanda atıfta bulunulan ürünler, yatırımlar ve işlemlerle ilgili bağımsız bir değerlendirmede bulunmak ya da araştırma yapmak tamamen kullanıcının sorumluluğunda olup, bu dokümandaki herhangi bir bilginin yatırım tavsiyesi teşkil ettiği düşünülmemelidir. HSBC size yasal, vergiyle ilgili ya da diğer uzman tavsiyeler sağlamaktan sorumlu değildir. HSBC ya da herhangi bir HSBC görevlisi, yöneticisi, çalışanı ya da acentesi işbu dokümanın tamamen ya da kısmen kullanılmasından doğan herhangi bir kayıp ya da zararla ilgili yükümlülük kabul etmez.