PİYASALAR ABONE OL

Norveç'in 1,8 trilyon dolarlık varlık fonu, düşen faiz oranlarına bağlı olarak hisse senetlerindeki geniş çaplı kazançların ardından üçüncü çeyrekte yüzde 4,4 getiri sağladı. Fon bu dönemde 76,4 milyar dolar kâr elde etti.

Fonun toplam getirisi, kendisini ölçtüğü göstergeden 0,1 puan daha düşük oldu.

İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Trond Grande yaptığı açıklamada “Tüm yatırım alanlarımızda olumlu bir getiri elde ettik. Düşen faiz oranları hisse senedi piyasasında geniş çaplı bir yükselişe yol açtı” dedi.

Üst üste ikinci çeyrekte, gayrimenkul getiriler arasında ağırlıklı kategoriyi oluşturdu. Fon, Borsada işlem görmeyen gayrimenkul varlıklarından yüzde 0,8 ve borsada işlem görmeyen yenilenebilir enerji altyapısından yüzde 10,8 değer kazandı.

1990'larda Norveç'in petrol ve gaz gelirlerini yurt dışına yatırmak için kurulan fon, büyük ölçüde endeksleri takip ediyor. Norveç Maliye Bakanlığı'nın katı talimatlarına göre yatırım yapan fon, hisse senetleri için FTSE Global All Cap Endeksi'ne ve tahviller için Bloomberg Barclays endekslerine dayanan bir gösterge ile kendi performansını ölçüyor.

Advertisement