Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Obama: Baltimore'daki şiddet olaylarının hiçbir haklı gerekçesi yok

Obama: Baltimore'daki şiddet olaylarının hiçbir haklı gerekçesi yok

ABD Başkanı Obama, "Baltimore'da gördüğümüz şiddet olaylarının hiçbir haklı gerekçesi yok. Bunlar amaca zarar verici" dedi

Giriş: 29 Nisan 2015, Çarşamba 06:14
Güncelleme: 29 Nisan 2015, Çarşamba 13:15

ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin Baltimore kentinde dün patlak veren türden şiddet olaylarının haklı gerekçesinin olmadığını söyledi.

Obama, Beyaz Saray'da Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Baltimore'da gözaltındayken hastanelik olup hayatını kaybeden siyahi genç Freddie Gray'in cenaze töreni sonrasında kentte çıkan olaylar ve polisin ülkedeki siyahlara yönelik muamelesine eleştirilere dair bir soruyu da yanıtladı.

Obama, Freddie Gray'in ailesinin anlaşılır biçimde cevaplar istediğini, Adalet Bakanlığı'nın Gray'in ölümüyle ilgili soruşturma başlattığını ve bu süreçte tam şeffaflık ve hesap verebilirliğin olması gerektiğini kaydetti.

Obama, "Pazartesi günü (Baltimore'da) gördüğümüz şiddet olaylarının ise hiçbir haklı gerekçesi yok. Bunlar amaca zarar verici. İnsanlar ellerine levyeler aldığında ve yağma için kapıları açmaya başladığında, protesto etmiş ya da bir mesaj vermiş olmuyorlar, çalmış oluyorlar. Bir binayı yaktıklarında kundakçılık yapmış oluyorlar. Kendi toplumlarındaki iş ve fırsatları yok ediyorlar" diye konuştu.

Baltimore Belediye Başkanı ve kentin bağlı bulunduğu Maryland Valisi'nin bu anlamsız şiddet ve yıkımı durdurmak için çalışmasının son derece doğru olduğunu vurgulayan Obama, "Bu bir protesto değil, bir mesaj verme de değil, bir grup kişinin kendi amaçları için durumdan istifade etmesi ve bu kişilere suçlu muamelesi yapılmalı" dedi.

Obama, şiddet eylemlerinin, kentte günlerdir düzenlenen ve din adamları ile toplum liderlerinin öncülüğüyle Baltimore'daki toplulukların meşru endişelerine odaklanan barışçıl protestolardan dikkati başka yöne çektiğine değindi. ABD Başkanı, "Yanan bir bina televizyonda defalarca gösterilirken, doğru olanı yapan binlerce protestocunun ise arada kaybolduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.

"Suçlu ve eşkiyalar"

Baltimore halkının büyük çoğunluğunun, Gray'in ölümü vakasında yasaların adil biçimde uygulanmadığı olasılığına dair gerçek endişe ve öfke dile getirerek, hesap verebilirliğin olması gerektiğine vurgu yaptığını, konuya olması gereken şekilde yaklaştığını söyleyen Obama, şu değerlendirmede bulundu:

"Anladığıma göre, aynı organizatörler şimdi, bu bir grup suçlu ve eşkiyanın yıkıp dökmesinden sonra ortalığı temizlemek için tekrar bu toplulukların arasına giriyor. Onların yaptıkları, bu toplum liderleri, din adamları ve diğerlerinin yaptıkları, işte bu bir mesaj vermedir. Eğer bu sorunla başa çıkacaksak yapılması gereken türden organizasyon budur. Bunun için övgüyü hak ediyorlar ve onlara destek vermeliyiz."

"Yavaşça ilerleyen bir kriz"

Başkan Obama, Ferguson olayları ve polisle toplumlar arasındaki ilişkilerde yaşanan sorunları masaya yatıran görev gücünü oluşturmalarından bu yana, polis yetkililerinin, çoğunluğunu yoksulların oluşturduğu başta siyahiler olmak üzere bireylerle "rahatsız edici" sorular uyandıran temaslarına dair çok fazla örneğin meydana geldiğine dikkati çekti. Obama, "Öyle görülüyor ki her haftada bir ya da her birkaç haftada bir bunlar oluyor. Dolayısıyla sivil toplum örgütlerinin ve daha önemlisi ülke genelindeki annelerin ve babaların bunun bir kriz olduğunu söylemeye başlamaları gayet anlaşılır. Bu yavaşça ilerleyen bir kriz ve uzun zamandır devam ediyor. Yeni değil. Yeni gibi davranmamalıyız" şeklinde konuştu.

"Vicdan muhasebesi yapmalıyız"

Bu konuda bir sosyal farkındalığın ortaya çıkıyor olmasının iyi haber olduğunu dile getiren Obama, olayın, ABD'de gençlerin okumak yerine hapislere düştüğü, uyuşturucu endüstrisinin kurbanı olduğu, yatırım ve üretimden yoksun kaldığı ya da hayatını kaybettiği topluluklar hakkında ABD'de insanları ülke olarak biraz "vicdan muhasebesi" yapmaya itmesi gerektiğini belirtti.

Obama, "Bu tür ortamlarda, patlak veren sorunları kontrol altında tutmada kirli işi yapması için sadece polisi gönderirsek, ülke ve toplum olarak bu toplulukları değiştirmek ve canlandırmak, bu çocuklara fırsatlar sağlamak için neler yapabileceğimizi dillendirmezsek, bu sorunu çözemeyiz. Polisle ve topluluklar arasındaki aynı periyodik ihtilaf döngüsünü ve sokaklardaki çatışmaları tekrar tekrar yaşarız. Herkes olay durulana kadar endişeli numarası yapar ve sonrasında da yine işler bildiği gibi yürür" diye konuştu.

Erken eğitim, cezai adalet sisteminin reformu ve istihdam eğitimi gibi yapılması gerekenlerin önemine işaret eden Obama, yetkililerin bu topluluklarla sadece "bir CVS (eczane zinciri) mağazası yakıldığında" ya da "bir gencin vurulduğunda da omurgası kırıldığında" değil, her zaman ilgilenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Obama, federal hükümet olarak polis güçlerini idare etmediklerini, her bir polis teşkilatını personeline eğitim vermeye zorlayamayacağını, ancak kendilerini değiştirme sürecine başlayabilmeleri için onlarla birlikte çalışabileceğini, örneğin polislere vücut kameraları yerleştirilmesine mali destek noktasında katkıda bulunabileceklerini söyledi.

AA