OECD ülkelerinin yarısı pandemi öncesinden daha az kazanıyor
-
OECD ülkelerinin yaklaşık yarısının pandemi öncesine göre daha az kazandığı ortaya çıktı. Enflasyona göre düzeltilmiş saatlik reel ücretler göz önüne alındığında, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Japonya, Avustralya ve birçok Avrupa ülkesindeki insanlar yaklaşık dört yıl öncesine göre daha az paraya sahip. Peki bunun sebebi ne? Ücretlerdeki dengelenme ne zaman sağlanabilir? Türkiye bu tablonun neresinde?
AYDIN ŞAHİNALP
Küresel işgücü piyasaları geçtiğimiz yıl güçlü bir performans ortaya koydu. Birçok OECD ülkesinde tarihsel olarak yüksek istihdam rakamları ve düşük işsizlik seviyeleri görüldü. Çoğu ülkede istihdam oranları göz önünde bulundurulduğunda pandemi öncesi seviyelere kıyasla kadın çalışanlar tarafında erkeklere göre daha fazla iyileşme kaydedildi.
Birkaç istisna dışında, özellikle yaşlı yetişkinler arasında işgücüne katılım oranları artmaya devam etti. İşgücü piyasalarında yaşanılan şokların yarattığı gerilim azalırken genel olarak olumlu yönde bir ilerleyişten bahsedilebilir. Reel ücretlerde artış trendi var. Ancak OECD tarafından hazırlanan "İstihdam Görünümü" raporuna göre OECD ülkelerinin yarısında ücretler halen 2019 seviyelerinin altında.
Devamı Bloomberg Businessweek Türkiye'de!
Dünyanın en saygın ekonomi dergilerinden Bloomberg Businessweek artık Bloomberg HT ekibi tarafından hazırlanan içerikleriyle Türkiye’de! Türkiye ve küresel piyasalarda tüm olup bitenler, hisse senedinden para politikasına hiçbir yerde bulamayacağınız analizler, içerikler ve iş dünyası temsilcileriyle özel röportajlarla Bloomberg Businessweek Türkiye, e-dergi formatı ve yenilenen içeriğiyle yayında!
Tüm içeriklere erişmek için tıklayınız.