Oruç Reis'in limana çekilmesi AB için nasıl bir mesaj?
-
EDAM Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ülgen Oruç Reis'in Antalya limanına dönüşünü ve 10 Aralık'taki AB liderler zirvesi öncesi Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini değerlendirdi
Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, 10 Ağustos’ta başladığı Demre sahasındaki iki boyutlu (2B) sismik araştırmalarını tamamladı. 10.955 km 2B sismik veri toplayan gemi, Antalya Limanı’na döndü.
Oruç Reis Sismik Araştırma Gemimiz, 10 Ağustos’ta başladığı Demre sahasındaki iki boyutlu (2B) sismik araştırmalarını tamamladı. 10.955 km 2B sismik veri toplayan gemimiz, Antalya Limanı’na döndü. pic.twitter.com/8WWhcLQ16s
— T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (@TCEnerji) November 30, 2020
"Oruç Reisin limana çekilmesi iyi bir mesaj fakat yeterli değil"
Oruç Reis'in limana dönüşü ve Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini değerlendiren EDAM Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ülgen, "1 Ekim'de gerçekleştirilen AB zirvesi kararlarındaki teklifin kabul edilmemesi ve kasım ayında Türkiye'nin sismik araştırmalara devam etmesi dışarıda Türkiye'nin uzlaşma yerine tırmandırmayı tercih ettiği şeklinde yorumlandı." dedi ve "Oruç Reis'in limana çekilmesi iyi bir mesaj fakat yeterli değil." diye devam etti.
Dolayısıyla bu konunun 1 Ekim'den sonra Türkiye'nin aleyhine döndüğünü belirten Ülgen, "Avrupa'daki dengenin Türkiye lehine değişmesi için AB'nin daha somut birtakım beklentileri var. Bunların başında da sayın cumhurbaşkanının 'Türkiye'nin geleceği Avrupa Birliğindedir' şeklindeki ifadelerini destekleyecek somut adımlar atılması geliyor." diye ekledi.
Daha önce ne olmuştu?
AB Konseyi Başkanı Charles Michel Eylül ayı başında yaptığı bir açıklamada, Türkiye ve Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'deki gaz arama çalışmaları nedeniyle ortaya çıkan sorunların çözümü için çok taraflı bir Akdeniz konferansı teklifinde bulunmuştu.
Michel 1 Ekim'deki AB zirvesinde, "Siyasi diyaloğa bir şans verilmesini istediğimizi ifade ettik. Türkiye bizimle daha olumlu bir şekilde angaje olmak isterse, biz de buna hazırız." demişti.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise "Ankara'nın tek taraflı adımlar atmaktan kaçınmasını beklediklerini, aksi takdirde AB'nin elindeki tüm seçeneklerini kullanacağını" belirterek, Türkiye'nin AB ile güçlü bir işbirliğinden kazançlı çıkacağını vurgulamıştı.
Şansölye Angela Merkel Kasım ayının sonunda yaptığı açıklamada, "10 Aralık'ta yapılacak AB Liderler Zirvesinde Türkiye konusunu da görüşeceğiz bu konuda mutabık kaldık. O zamana kadar elbette gelişmelere bakmalı ve sonra bir karar vermeliyiz ancak bugünden bir şey söyleyemem. Söyleyebileceğim sadece meselelerin şu anda işler bizim istediğimiz gibi gitmediğidir." demişti.
Avrupa Parlamentosu ise geçen hafta oy çoğunluğuyla kabul ettiği bir tasarıda, AB ülkelerinden Türkiye'ye karşı sert bir tutum izlenmesini istedi. Tavsiye niteliğinde olan kararın herhangi bir bağalyıcılığı bulunmuyor.
10 Aralık'ta gerçekleştirilecek zirvede Türkiye ve Doğu Akdeniz konularının yanında Polonya ve Macaristan'ın AB bütçesini veto etmeleri ve aşı konusunda ortak hareket edilmesi konuları da görüşülecek.