Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Papandreu: İşbirliği hükümeti için muvafakat var

Papandreu: İşbirliği hükümeti için muvafakat var

  • Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, ülkede geniş katılımlı bir işbirliği hükümeti kurulması için gerekli muvafakatin mevcut olduğunu söyledi

Giriş: 05 Kasım 2011, Cumartesi 14:19
Güncelleme: 05 Kasım 2011, Cumartesi 14:21

Papandreu, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, 26 Ekim kararlarıyla ilgili anlaşmanın onaylanması ve bununla ilgili gerekli adımların atılmasına yönelik geniş katılımlı bir hükümet oluşturulmasına katkı sağlamak niyetinde olduğunu belirtti.

Papulyas ile olan görüşmesinde bu konudaki niyetini dile getirerek, bunun ne şekilde gerçekleşebileceği konusunu görüştüğünü belirten Papandreu, "Benim hedefim, dün açıkladığım işbirliği hükümeti oluşturulması için elimden geleni yapmak. Ve elimden gelen tüm çabayı göstereceğim" dedi.

Yunanistan'ın euroda kalması için yeni yardım paketiyle ilgili anlaşmanın bir önkoşul olduğunu ifade eden Papandreu, "Birlik hükümeti, ortaklarımıza yükümlülüklerimizi yerine getireceğimiz konusunda güvence vermek için gerekli. Ve şu anda konunun özüyle ilgili muvafakat olduğunu görüyorum. Yunan halkının da arzu ettiği bir şeyi yapalım" diye konuştu.

Papulyas da Papandreu'yu kabulü sırasında yaptığı açıklamada, yaşanan zaman sürecinin herkes için büyük bir sorumluluk anı olduğunu belirterek, "Sadece tek yol var. Muvafakat yolu. Ülkemizin iyiliği için bir muvafakat sağlanması konusunda tüm gücümle çalışacağım" dedi.

-"Geniş katılımlı işbirliği hükümeti zor"

Bu arada, başkent Atina'da Papandreu hükümetinin güvenoyu almasının ardından ülkedeki siyasi ortamın ne şekilde gelişeceği konusu tartışılmaya başladı.

Yunan medyası, Papandreu'nun, işbirliği hükümeti kurulması konusundaki olumlu yaklaşımına rağmen, başta ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi (ND) olmak üzere, parlamentoda belirli sayıda sandalye sahibi olan Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve sol ittifak Syriza'nın buna karşı geldiklerini belirttikleri haberlerinde, bu koşullarda geniş tabanlı bir işbirliği hükümeti oluşturulmasının mümkün olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

Papandreu'nun, işbirliği hükümeti kurulmasına sıcak bakan Ortodoks Halk Birliği (LAOS) Başkanı Yorgo Karacaferis ve Dora Bakoyanni ile görüşmelerde bulunduğu belirtilen haberlerde, başka katılımların olmaması durumunda bu şekilde oluşturulacak bir hükümetin, Troyka'nın, yardım anlaşmasının parlamentoda onaylamasını istediği 180 milletvekilini bir araya getirmeyeceği gibi, PASOK içindeki geniş katılımlı bir işbirliği kurulması taahhüdü karşılığında güvenoyu veren milletvekillerini de tatmin etmeyeceği ifade edildi.

ND lideri Andonis Samaras dün parlamentoda yaptığı konuşmada, derhal erken seçime gidilmesi için sadece geçici bir hükümete evet diyeceğini ifade ederek, kurulacak bir milli birlik hükümetinde yer alma niyetinde olmadığını gösterirken, KKE ve Syriza da Papandreu'nun açıklamalarına karşı çıkarak, bir an önce erken seçim yapılmasını istemişlerdi.