"Para politikası, mali dengesizlikleri gidermek için doğru araç değil"
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi: "Para politikasının mali dengesizlikleri gidermek için kullanılması doğru araç değil, bu toplam çıktı ve enflasyonun arzu edilen seviyelerinden belirgin sapmasına neden olabilir"
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, para politikasının mali dengesizlikleri gidermek için kullanılmasının doğru araç olmadığını, bunun toplam çıktı ve enflasyonun arzu edilen seviyelerinden belirgin sapmasına neden olabileceğini bildirdi.
Aynı zamanda Avrupa Sistemik Risk Kurulu (ESRB) Başkanı da olan Draghi, ESRB’nin Frankfurt 'ta düzenlenen ikinci yıllık konferansının açılış konuşmasını yaptı.
Draghi, ECB'nin resmi sitesinde yayımlanan konuşmasında, geçmişteki küresel krizin kendilerine, bireysel bankaların ve bankacılık sisteminin bir bütün olarak, kriz öncesi seviyelere göre daha esnek olması gerektiğini öğrettiğini ve sonuç olarak son yıllarda pek çok reform gerçekleştirildiğini ifade etti.
Bu sayede bankacılık düzenlemesinin ve denetiminin daha da katı hale geldiğini savunan Draghi, ayrıca Avrupa düzenleyici çerçevesinin şimdi sistem çapında riskleri belirleme ve bunlara değinme konusuna daha fazla önem verdiğini vurguladı.
Draghi, finansal ve konjonktür dalgalanmalarının potansiyel olarak senkronize edilemeyeceğini, yani mali dengesizliklerin nispeten sönük enflasyon ile karakterize bir ortamda büyüyebileceği anlamına geldiğini belirterek, “Böyle bir ortamda, para politikasının mali dengesizlikleri gidermek için kullanılması doğru araç değil, bu toplam çıktı ve enflasyonun arzu edilen seviyelerinden belirgin sapmasına neden olabilir.” ifadelerini kullandı.
Küresel finansal krizden bu yana çok şey başarıldığına ve özellikle Avrupa'daki bankaların daha esnek hale geldiğine dikkati çeken Draghi, “Dahası, otoriteler bankacılık sektöründeki risklerle mücadele için görev ve araçlara sahipler ve bunları kullanıyorlar. Bu iyileştirmeler, reel ekonomiye daha az risk aktaran bir finansal sistem oluşturdu.” değerlendirmesinde bulundu.
"Avrupa bankalarının bilançolarında takipteki kredilerin oranı yüksek"
Ancak aynı zamanda, yapılacak işler bulunduğuna işaret eden Draghi, şunları söyledi:
"Yetkili makamlar, risklerin fark edilmeden gelişebileceği kör noktalar için dikkat etmeli ve araçları kendi emrinde kullanmalıdırlar. Kanun yapıcılar da yetkililerin bankacılık sektörünün ötesinde risklerle baş edebilmesi için geniş bir araç yelpazesine gerek olduğuna dikkat etmeliler.”
Draghi ayrıca son dönemde kaydedilen gelişmelere rağmen Avrupa bankalarının bilançolarında takipteki kredilerin oranının yüksek seviyede kalmaya devam ettiği uyarısında bulundu.
AA