Petrol OPEC + koalisyonunun üretim kısıntısına karşın düştü
-
Ham petrol fiyatları, üretici ülkelerin üretim kısıntısı kararına karşın sert düşüşüne devam etti
Dünyanın önde gelen petrol üreticilerinden bazıları, koronavirüs pandemisinden dolayı fiyatlarda görülen sert düşüşü durdurmak için üretimi günlük 10 milyon varil düşürmeyi öngören anlaşmayı nihayet şekillendirdi.
Ancak buna karşın piyasadaki çöküş durmadı. OPEC + koalisyonunun 8 saatten uzun süre video konferans görüşmesi, Rusya ve Suudi Arabistan'ın fiyat savaşını durdurması ile sonuçlandı, tarihi bir arz kısıntısı anlaşması getirdi ve üretimi kısma yolunda daha geniş bir işbirliği için zemin oluşturdu. Ancak tüm bunlara karşın. New York'ta vadeliler günü yüzde 9 aşağıda kapadı ve Londra petrolü kapanışta yüzde 4 aşağıdaydı.
Petroldeki bu durdurulamayan düşüş, koronavirüs dolayısıyla tüm dünyada ekonomilerin ve modern yaşamın neredeyse durma noktasına gelmesi ile birlikte talepteki çöküşün ne denli büyük olduğunun altını çiziyor. Dünya nüfusunun üçte ikisinden fazlası karantina altında ve bu nedenle araç kullanamıyor, uçak seyahati yapamıyor ve diğer akaryakıt tüketen faaliyetlere giremiyor. Tüketim hiç kimsenin tahmin edemediği kadar düştü ve buna bağlı olarak petrol talebinin günlük 35 milyon varil gerilediği hesaplanıyor. Bu denli büyük kayba karşın, anlaşmaya varılan üretim kısıntısı toplam üretimin sadece yüzde 10'una karşılık geliyor ve talep kaybının etkisini gidermekte yetersiz kalıyor.
Zarar daha da büyük olabilir. OPEC + koalisyonunun yaklaşık 20 yılın en büyük piyasa çöküşünü düzeltebilmesi, tüm dünyada petrole bağımlı devletler, büyük petrol şirketleri, traderlar ve petrol işçileri gibi sektör oyuncularının kaderini etkileyecek. Milyarca dolarlık harcama ve sayısız istihdam, fiyatlardaki sert düşüşün kaya petrolü üreticilerinde iflasları ve petrol sahalarında kapanmaları tetiklemesi ile birlikte risk altında.
OPEC + grubunun başarısı kesin değil. Mart başında piyasaya denge getirmek amacıyla gerçekleştirilen son toplantı koalisyonun çökmesi ile sonuçlandı ve piyasa payını artırmak için çok sert bir fiyat savaşının başlamasına neden oldu. Bu kez, fiyat savaşına giren Suudi Arabistan ve Rusya üretim kısıntısı konusunda anlaşmış durumda. Ancak bu defa muhalefet Meksika'dan geldi. Meksika, arz kısıntısı teklifine getirdiği itiraz ile birlikte koalisyondan çekilme tehdidinde bulundu ve ABD ve Kanada ile görüşmelerde bulunuyor. Görüşmeler sırasında, ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Arabistan Kralı Muhammed Bin Selman ile özel telefon görüşmelerinde bulundu.
Eğer OPEC + koalisyonunun sanal toplantısı anlaşma ile sonuçlanırsa, bu durum Cuma günü toplanacak ve ilave kısıntıları görüşecek G-20 ülkeleri enerji bakanları için temel teşkil edebilir. Bu toplantıda ABD'nin kilit rol oynaması bekleniyor. Kremlin, ABD'nin piyasayı kendi haline bırakarak üretimi düşmesini beklemekten daha fazlasını yapması gerektiği konusunda ısrarcı. Trump öte yandan, düşen fiyatlardan dolayı kaya petrolü üretiminin otomatik olarak azalacağı görüşünde ve bu görüş enerji bakanı tarafından Perşembe günü yinelendi.
OPEC + koalisyonu G-20 ülkelerinden günlük 5 milyon varillik üretim kısıntısı bekliyor. Ancak delegeler, daha geniş olan bu gruptan bir karar çıkmasa bile üretimin düşürüleceğini belirtiyorlar.
Öte yandan, dünyanın üçüncü en büyük petrol tüketicisi Hindistan'da talep yüzde 70 düştü ve bazı Amerikan rafinerileri tüketimin 30 yılın en düşük seviyesine inmesi sonrası kapandı.
Batı Teksas petrolü dün 2.33 dolar düşüşle varil başına 22.76 dolardan kapanırken, Brent petrolü yüzde 4.14 düşerek varil başına 31.48 dolardan günü sonlandırdı.
Paskalya tatili dolayısıyla bugün bazı önemli piyasalar kapalı.