Bloomberght
Bloomberg HT Enerji Petroldeki çöküş dezenflasyonu artırıyor

Petroldeki çöküş dezenflasyonu artırıyor

  • Petrol fiyatlarındaki çöküş dezenflasyonu artırırken, şaşkına dönmüş dünya ekonomisinde bütçe şokuna neden oluyor

Giriş: 21 Nisan 2020, Salı 14:36
Güncelleme: 21 Nisan 2020, Salı 14:36

Petrol fiyatlarındaki tarihi çöküş zayıflamış dünya ekonomisi üzerinde başka bir şoku tetikleyerek, Suudi Arabistan'dan Rusya'ya ve Kanada'ya kadar üreticilerin bütçelerinde dezenflasyonist risk oluşturuyor.

Büyük Buhran'dan beri görülen en kötü küresel ekonomik düşüşe bağlı olarak dibe vuran petrol fiyatları, faizler halihazırda düşürülmüş ve diğer teşvikler verilmişken, para politikasının kapasitesini bir kez daha zorluyor. Üreticiler için kritik önemdeki satış gelirlerinin aldığı darbenin yanında, fiyatlardaki düşüş ABD yeni gelişmeye başlayan kaya petrolü devrimini de tehdit ediyor.

Sonuçta ucuz yakıt genellikle birçok tüketici ve işletme için vergi indirimi anlamına gelirken, çoğunun koronavirüs nedeniyle evde kalmasından dolayı, resesyonun vurduğu küresel ekonomiye yarardan çok zarar getirecek gibi görünüyor.

Hong Kong'da HSBC Holdings Plc Asya ekonomi biriminden Frederic Neumann, "Ham petrol fiyatının sıfırın altına inmesi geçici bir anormallik olabilir. Ancak dünya ekonomisi için ticaret çarklarının çamura kötü şekilde saplandığını ve kurtarmanın zaman alacağını hatırlatıyor." dedi.

OPEC ve grup ile birlikte hareket eden üreticilerin vardığı son anlaşma, talep yönlü haber akışı kötüleşmeyi sürdürürken henüz piyasanın yönünü değiştiremedi. Petrolün fiyatı tarihte ilk kez Pazartesi günü sıfırın altına indi.

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Christian Downie, "Petrol üreticilerinin muslukları kapatması kolay değil. Bu nedenle alıcı bulana kadar depolayacak bir yer bulmaları lazım." dedi. Uluslararası enerji uzmanı olan Downie, "Sorun şu ki çok az depo alanı kaldı. Bu yüzden üreticiler petrolü ellerinden almaları için alıcılara para ödüyor. Dolayısıyla negatif fiyat oluşuyor." dedi.

Petroldeki düşüş seyrinin devam etmesi merkez bankaları için önemli bir engel oluşturuyor. Bankalar, kapanmalardan dolayı ekonomiyi desteklemek için halihazırda faizleri indirmiş ve geniş çaplı tahvil alım programları başlatmış durumda. Yani başka bir enflasyon mücadelesine girme güçleri önemli ölçüde azaldı.

Petrol fiyatlarındaki dalgalanma ekonomileri farklı şekilde etkiler. Enerji ithalatçısı olmayan ülkelerde hane halkı gelirinde harcamalarda artış olarak yansıyabilir. Dünyanın en büyük enerji ithalatçısı olan Çin'in ekonomisi ilk çeyrekte on yıllardan beri ilk kez daraldı.

Petrol üreticileri listesinde önemli bir ağırlığı olan gelişen ekonomiler petrol gelirlerindeki düşüşe karşı hassas. Petrol gelirlerinin düşmesi cari açık üzerinde baskı oluşturabilir ve şirketleri temerrüde sürükleyebilir.