Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Petrol'ün MB Beklentilerine etkisi

Petrolün MB beklentilerine etkisi

Gelişmiş ülke merkez bankalarının yanı sıra, 2011 yılının tersine politikaları sıkılaştırmaya çalışan gelişmekte olan ülke merkez bankaları politikalarını gevşetmeye başladılar

Giriş: 17 Temmuz 2012, Salı 17:59
Güncelleme: 17 Temmuz 2012, Salı 18:15

Temmuz ayının ilk haftasında gerçekleşen merkez bankalarının eşzamanlı gevşetme hareketleri şu şekildeydi; İngiltere Merkez Bankası (BOE) hali hazırdaki bugüne kadar piyasaya vermiş olduğu düşük faizli fonlamayı 50 milyar daha yükseltip 375 milyar sterline çıkardı. Çin Merkez Bankası (PBOC) politika faizini 31 baz puan indirerek %6'ya çekti. Brezilya, Güney Kore, Endonezya ve Rusya Merkez bankaları bu eş zamanlı harekete katkıda bulundu.

Yurtiçinde ise Merkez bankası yılın ilk yarısında oldukça sıkı bir para politikası uyguladı, fonlama maliyetleri oldukça yüksekti. Nisandan itibaren ise makro veriler daha iyi gelmeye başladı. Petrol fiyatları düşüş gösterdi ve gıda fiyatlarındaki geri çekilme de sürdü. Nisan ayındaki %11,1'lik enflasyon, Haziran ayında %8,9'a geriledi.

Brent Petrol'ün varil fiyatı tekrar 100 doların üzerine çıktı

Geçtiğimiz hafta ABD'de açıklanan istihdam rakamlarının zayıf seyretmesi ve hayal kırıklığı yaratan ABD perakende satışlar verisi ile birlikte piyasa oyuncuları FED Başkanı Bernanke'den parasal genişlemeye yönelik sinyallere odaklandı. Bu beklentiyle birlikte yükselişe geçen Brent petrol, 1 Haziran'dan bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 104 dolara tırmandı. Analistler, Bernanke'nin konuşmasından net bir mesaj çıkma olasılığını bir hayli güç görüyor. Ancak yine de Bernanke'nin parasal genişlemeye yönelik vereceği bir ipucunun piyasalarda kısa vadeli de olsa yukarı yönlü hareketlere neden olabileceğini belirtiyorlar.

100 doların üzerindeki ham Petrol fiyatı, TCMB'yi zorlar mı?

Son birkaç haftadaki ham petrol fiyatındaki yükseliş enflasyon cephesinde risk unsuru olabilir. TCMB'nin, düşen petrol fiyatları ve yurt dışındaki faiz dostu konjoktür sayesinde indirdiği fonlama maliyetlerini tekrar gözden geçirmesi gerekebilir.

Piyasa faiz koridoru konusunda temkinli iyimser

HSBC Baş Ekonomisti Murat Ülgen'e göre, emtia fiyatlarındaki yukarı yönlü hareket, enflasyonist baskı yaratabilmesi açısından risk unsuru oluşturabilir. Öte yandan TL, diğer gelişmekte olan ülke kurlarına nazaran göreceli güçlü seyrini korusa dahi, TL'nin Dolar'a karşı son günlerdeki değer kaybı dikkat çekici. Ülgen, olası bir TL zayıflığının da düşük enerji maliyet etkisini gidereceğine değiniyor.

Ekspres Yatırım Ekonomisti Nilüfer Sezgin ise, Merkez Bankası'nın ipleri salmayacağını dile getirirken, Banka'nın temkinli tarafta kalıp kademeli gevşeme yapacağını, enflasyon tahminini tutturmak amacıyla çok proaktif davranmayacağını bildirdi.

Goldman Sachs'ın yayınladığı raporda ise TCMB Para Politikası Kurulu'nun Perşembe günü yapacağı toplantıda, TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirerek %11'e çekeceğini öngörüyor. Kurum ayrıca, Merkez Bankasının Perşembe günü kredi faizinde indirime gitmemesi halinde, Ağustos ayındaki toplantıda faiz koridorunda indirim olasılığının güçleneceğini bekliyor ve yıl sonuna kadar kredi faizinde 150 baz puan indirime gideceği beklentisini de koruyor.

Bu anlamda gözler 19 Temmuz da gerçekleşecek Merkez Bankası PPK toplantısına çevrildi.

BloombergHT Araştırma

Ayşe İyigündoğdu