Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Zayıf gelen istihdam verileri ABD piyasalarında Fed beklentilerini de değiştirdi.

Piyasanın ilk faiz indirimi beklentisi ABD tarım dışı istihdam artışının Nisan'da beklentilerin altında kalması sonrasında Kasım'dan Eylül ayına çekildi.

ABD'de tarım dışı istihdam 240 binlik artış beklentisine karşın Nisan'da 175 bin artmıştı. Ortalama saatlik kazançlarda da artış piyasa beklentilerinin altında kalmıştı.

Piyasa veriler öncesinde de Fed kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının etkisiyle faiz indirim beklentisini öne çekmişti.

Fed cephesinden gelen açıklamaların ardından ilk faiz indirim beklentisi Aralık'tan Kasım ayına çekilmişti.

Fed, faiz oranlarını yirmi yılın en yüksek seviyesinden indirmeden önce fiyat artışlarının ılımlılaştığına dair daha fazla kanıta ihtiyaç duyulduğunu teyit etmişti.

Fed Başkanı Jerome Powell basın toplantısında, “Bu yıl şu ana kadar veriler bize özellikle faiz indirimlerinin uygun olduğuna dair daha fazla güven vermedi. Enflasyon verileri beklentilerin üzerinde geldi. Bu tür bir güvenin kazanılması muhtemelen daha önce beklenenden daha uzun sürecek” diye konuşmuştu.

Powell, Fed’in bir sonraki hamlesinin faizi artırma olmasının pek olası olmadığını belirterek, Fed üyelerinin politikanın enflasyonu yüzde 2’lik hedefine indirecek kadar sıkı olmadığına dair ikna edici kanıtlar görmeleri gerektiğini söyledi ve “Bu sonuca varmayı destekleyen kanıtlar görmüyoruz” diye eklemişti.