EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) farklı araçlarla piyasadaki likidite fazlasına müdahale etmeye çalışırken, sistemdeki likidite durumunda da dalgalı seyir izleniyor.

TCMB net fonlaması 12 Eylül itibariyle yeniden negatif bölgeye geçti ve aynı günde likidite fazlası 75,5 milyar TL olarak kaydedildi. 13 Eylül'de de net fonlama negatif olurken, likidite fazlası 139,6 milyar TL'ye çıktı.

Gecelik repo faiz ortalaması da yüzde 50,91 ile 133 baz puan gerilerken, TCMB'nin politika faizine doğru belirgin bir gerileme kaydetti.

TCMB'nin attığı adımlarla sistemdeki likidite fazlası Ağustos sonu itibariyle kurumuştu.

Son dönemde TCMB likidite fazlasını sterilize etmek için birçok önlem almıştı. TCMB'nin sterilizasyon için TL karşılığı altın ve Döviz swap ihalelerine başlayabileceği aktarılırken, daha önce kullanılan Türk lirası depo ihalelerine gün içinde ek ihale eklenmesi kararı alınmıştı.

Bununla birlikte son dönemde sterilizasyon için Takasbank nezdinde de işlemlere başlandığı belirtilmişti.

TCMB'nin TL mevduatı destekleyici adımları da öne çıkmıştı.

TCMB'den makroihtiyati çerçeveye ilişkin yapılan duyuruya göre, Merkez Bankası, parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında değişiklikler yaptı.

Buna göre, gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 45 ila yüzde 50 arasında bulunan bankalar için aylık artış hedefi 0,8 puana yükseltildi.

Gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 60'ı geçen bankalar için aylık artış hedefi kaldırılarak yüzde 60'ın üzerinde kalınması koşulu getirildi.

Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) TL'ye geçişine ve yenilenmesine ilişkin toplam hedef hesaplamasına tüzel kişi KKM dahil edildi.

Advertisement