Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Piyasalar Çin PMI verisinden yardım gördü

Piyasalar Çin PMI verisinden yardım gördü

  • Piyasalar, beklenenden daha iyi çıkan Çin PMI verisinden destek buldu

Giriş: 01 Şubat 2012, Çarşamba 13:04
Güncelleme: 01 Şubat 2012, Çarşamba 13:06

Yılın ilk ayında küresel piyasalrın genelinde kendini gösteren yükseliş rallisi, ağırlıklı olarak kar satışları ile dün hız kesmişti. Hisse senedi piyasalarındaki alım iştahının endekleri kritik seviyelere taşıması ile piyasa oyuncuları, dün ABD tarafından gelen konut piyasasına ilişkin beklentiyi karşılamayan verileri kar satışı fırsatı olarak gördü. Piyasalarda dün gözlenen düzeltme sonrasında bugün, kayıpların telafi edilmeye çalışıldığı bir gün olarak yansıyor. Çin PMI verisinin 49,6 olan piyasa beklentisinin hayli üzerinde 50,5 seviyesinde gelmesi ise bugün görülen yükselişin zeminini oluşturmuş durumda. Çin PMI verisi, Avrupa talebindeki durgun seyir nedeniyle yavaşlayan ihracat aktivitesine rağmen, iç talebin güçlü seviyesini koruduğunu göstermiş olası nedeni ile önemliydi. Çin'den gelen PMI verisinin küresel piyasalara çift taraflı etkisi oldu. Güçlü veri ekonomiye ilişkin yumuşak iniş senaryosunu desteklerken aynı zamanda bir süredir parasal gevşeme umudu taşıyan piyasanın umudunu zedeledi.

Yunanistan borç takası görüşmelerinde piyasanın izleyeceği yeni takvim yaprakları ise bu haftasonunu gösteriyor. Görüşmeler tıkandı, anlaşma sağlanma üzere, haberleri ile yaklaşık 2 haftayı aşkın süredir gündemde kalan Yunanistan ve özel kreditörler arasındaki borç takası görüşmelerine dair Yunanistan Başbakanı Papademos, en geç haftasonuna kadar görüşmelerin sonuçlanacağını bildirdi. Sürüncemede kalan bu süreç dışında bugün Avrupa tarafında satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri geldi. PMI verileri ülkelerdeki ekonomik eğilimi ve ülkeler arasındaki ayrışmayı açık bir şekilde ortaya koyması ile en çok takip edilen öncü göstergelerden biri durumunda. Almanya PMI verisi 51,0 ile daralmayı vurgulayan 50 seviyesinin üzerinde kalmaya devam ederken, Fransa ve Euro Bölgesi PMI verileri sırasıyla 48,5 ve 48,8 ile bu seviyeninaltında geldi. İngiltere'ya ait PMI verisi ise 50,0 olan piyasa beklentisinin oldukça üzerinde, 52,1 olarak geldi.

İMKB-100, dün 200 günlük hareketli ortalamasını denedikten sonra, yurtdışı veri akışının ihtiyaç duyulan desteği vermemesi ile hızla geri çekilmişti. Bugün ise Avrupa'dan ve Çin'den gelen olumlu veri akışının etkisi ile primli seyrine yeniden geçiş yaptı. Dün kar satışlarının yoğun olarak hissedildiği banka hisselerinde bugün ortalama %1,8 yükselişler gözleniyor. Aslında görünen o ki, Bileşik Endeks'in 200 günlük ortalamasını aşması için, gerek Avrupa'dan gerek ABD'den somut adımlar atılması gerekiyor. Endekste 60,000 seviyelerinin konuşulması haber akışından ziyade somut önlemlerin alınıyor olmasına bağlı gibi görünüyor. Bu somut adımlar atıldığı takdirde, gelişmekte olan ülke piyasalarındaki olumlu yönde ayrışmanın kalıcı olacağı düşünülebilir. Bileşik Endeks ilk seansı % 1,36 yükselişle 57.949 puandan kapatırken, bugün 2011 yılı operasyonel faaliyetlerine ilişkin raporunu yayınlayan THY'nin verdiği ivme ile Ulaştırma Endeksi %3,9 primli görünüyor.

Küresel piyasalardaki bugünkü iyimser seyir dolar endeksinde %0,3 gerilemeye yol açmış durumda. Dolardaki seyre bağlı olarak Dolar / TL'de %0,3 düşüş gözleniyor. Kur yeniden, dün altında kalıcı olmayı başaramadığı 1,77 seviyesine gevşedi. EUR / TL paritesi 0,35 artışla 1,3130'u gösterirken, döviz sepeti 2,05 seviyesinin altına gerileyerek Temmuz'11'den beri en düşük seviyesinde seyrediyor. Gösterge niteliğinde 2 yıllık tahvil faizi günün açılışında 9,60'ı gördükten sonra yeniden 9,45'e geriledi.

Cihan Başkal

Bloomberg HT

Araştırma Bölümü

cbaskal@bloomberght.com