Piyasalar sert satışların etkisinde kaldı
-
Uluslararası piyasalarda, dün gelen Çin verisi sonrası sert satışlar etkisini sürdürdü
(17:30'da güncellendi)
Hisse senetleri ve emtia fiyatları, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) referans kuru beklenmedik oranda düşürmesinin ardından küresel çapta düştü. Söz konusu hamle Ağusos ayında, finansal piyasalarda satış dalgasını tetikleyen sürpriz yuan devalüasyonunu hatırlattı.
ABD hisseleri üç ayın düşük seviyesine inerken, gelişen piyasa hisse senetleri 2009'dan bu yana görülen en düşük düzeye geldi. Gelişen piyasa paraları, Kuzey Kore'nin nükleer testler yürüttüğüne ilişkin çıkan haberlerin ardından Güney Kore Wonu'nun zayıflamasıyla rekor düşük seviyeye indi. Endişelerin tetiklenmesinde Suudi Arabistan ve İran arasında yükselen gerginlikle artan jeopolitik riskte etkili oldu. Yen, Ekim ayından beri en yüksek seviyesine tırmanırken, ABD hazine tahvilleri güvenli liman arayışıyla yükselişini sürdürdü.
Alpha Theory Advisors başkanı Benjamin Dunn, “Şu an piyasalarda riskten kaçış gözlemleniyor. Mevcut durum, Ağustos ayında piyasada hareketliliğe sebep olan olayların tekrarına benziyor” dedi.
Çin'de zayıf yuana karşı hoşgörünün artması, hükümetin ekonomik büyümeyi desteklemede ve hisse senetlerindeki çöküşü durdurmada zorluk çektiğini işaret ediyor.
Hisse senetleri
MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, New York saatiyle 09:34'te yüzde 1.3 düştü. Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 1.4 düşerek 6 Ekim'den bu yana en düşük seviyesine geldi. Dow Jones Endeksi 250 puan düşüş kaydetti.
Fed'in 2006 yılından bu yana ilk kez faiz artırımına gitmesiyle birlikte hisse senetlerine ilişkin yatırımcı algısı olumsuza döndü.
Stoxx Europe 600 Endeksi, satışları Çin kaynaklı sorunlardan en fazla etkilenen emtia ve otomobil üreticileri öncülüğünde yüzde 1.7 düştü. Yıla kötü bir başlangıcın ardından Salı günü gelen toparlanma uzun sürmedi ve Stoxx Europe 600 Endeksi bu hafta yüzde 3.4 düşüş gösterdi.
Gelişen piyasalar
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, biri hariç 10 sektörün tamamında görülen geri çekilmeyle birlikte yüzde 1.1 düşerek Temmuz 2009'dan bu yana en düşük düzeyine indi. Teknoloji şirketlerinin hisse senetleri düşüşe öncülük ederken, Eylül ayında bu yana en düşük seviyeye indi. Hong Kong, Tayvan ve Suudi Arabistan gösterge endekslerinde kayıplar yüzde 1'i aştı.
Hong Kong'da işlem gören hisse senetlerinin yer aldığı Hang Seng China Enterprises Endeksi, yüzde 0.9 düşerken, Şanghay Bileşik Endeksi, yetkililerin piyasayı desteklemeye yönelik çabalarıyla yüzde 2.3 yükseldi.
Paralar
Yen, dolar karşısında yüzde 0.5 yükselerek 118.42'den işlem görerek, 15 Ekim'den bu yana en güçlü seviyesine ulaştı. Japonya parası, yuan karşısında yüzde 1'in üzerinde yükselerek Ekim 2014'ten bu yana en güçlü düzeyine geldi.
Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) günlük fiksingini yüzde 0.22 düşürerek Nisan 2011'den beri görülen en zayıf seviyeye getirmesi, rekabetçi kalabilmek adına diğer gelişen paraların da değer kaybetme riskini gündeme getirdi.,
Avustralya Doları, dolar karşısında yüzde 1.2 değer kaybederek Kasım ayında beri en düşük seviyesine ulaşırken Yeni Zelanda Doları, dolar karşısında yüzde 0.9 düştü.
(17:30'da güncellendi)