Piyasalar "veri sonrası" yön arıyor
Uluslararası piyasalar, ABD'de açıklanacak dayanıklı mal verisi sonrası yön arıyor (17:35'te güncellendi)
(17:35'te güncellendi)
ABD ve Avrupa hisse senetleri, ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişlerinin Nisan ayında beklenenden daha iyi çıkmasının Fed'in teşvikleri azaltacağı endişelerini güçlendirmesi sonucu düştü. İtalya ve İspanya tahvilleri değer kaybederken, Japonya hisse senetleri dün 2011 depreminden bu yana en hızlı düşüşünü gösterdikten sonra bugün toparlandı.
Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi New York saati ile 09:39'da yüzde 0.4 aşağıda seyrederken, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 düştü. Her iki endeks de haftalık kayıplarını genişletti. Japonya'da Topix Endeksi, dünkü yüzde 6.9'luk düşüşünün ardından bugün yüzde 0.5 yukarıda kapattı. Euro dolar karşısında erken saatlerde yüzde 0.5 yükseldikten sonra geri çekildi ve fazla değişmeyerek 1.2938 seviyesinde kaldı. Gösterge 10 yıl vadeli İtalya tahvillerinin faizi 14 baz puan yükselerek yüzde 4.17'ye çıkarken, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.00'ye indi. Ham petrol New York'ta yüzde 0.9 düştü.
ABD'de, Kullanım ömrü en az 3 yıl olan mallara (dayanıklı tüketim malları) yönelik siparişler geçen ay yüzde 3.3 arttı ve bu hareket, imalat sanayindeki sıçramaya destek olan iş aktivitesinin yılın ikinci yarısında artacağını işaret ediyor. Almanya'da Ifo enstitüsünün açıkladığı iş dünyası güven endeksi beklenenden iyi çıktı ve son üç ayda ilk kez arttı. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, ekonomiyi desteklemeye yönelik teşviklerin yeterli olduğunu ve ülkesinin hisse senetlerine ve kura yönelik bir hedefinin olmadığını söyledi.
New York'ta New Amsterdam Partners şef yatırım yetkilisi Michelle Clayman, "Piyasalar, Fed'in parasal genişlemeyi beklenenden daha önce daraltabileceği fikrinden korktu," dedi ve "Fed'in ne söylediğine bakılırsa, dünyanın içinde bulunduğu durum daha iyi olacağı için bu gerçekleşebilir" şeklinde görüş bildirdi.
(17:35'te güncellendi)