Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Piyasalar yeni aya bakıyor

Piyasalar yeni aya bakıyor

Zorlu Mayıs'ın ardından global yatırımcılar gözlerini yeni aya diktiler

Giriş: 01 Haziran 2012, Cuma 09:25
Güncelleme: 01 Haziran 2012, Cuma 09:29

İSPANYA BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ

Ülkenin 4. Büyük bankası Bankia’nın sermayelendirilmesi kararının ardından banka kurtarma fonu FROB’de yeterli fonu olmadığı bilinen İspanya, bu kurtarmayı bono ihraç ederken yapacağını açıklayınca faizleri yükselmişti. 10 yıllık tahvilin bileşik faizi % 6.6’yı geçmiş ve euroyu da aşağı çekmişti. Bankacılık sisteminde daha fazla nakit ihtiyacı olabileceği yönündeki çağrılar dün IMF görüşmesi ile doğrulanmış oldu. Görüşme sonlanana kadar birçok kez farklı yetkililer tarafından yalanlanan görüşme sonunda doğrulandı ve IMF ile görüşmenin hayli olumlu geçtiği açıklandı. Toplantı sonunda açıklanan takvime göre IMF tarafından ülkenin bankacılık sistemiyle ilgili bir rapor yayınlanacak. 11 Haziran’da açıklanması beklenen rapora göre ülkenin bankacılık sisteminin % 70’i sağlıklı ve yapılan toplantı da tamamen bulaşıcılığa karşı bir plan oluşturmak amaçlı yapılmış durumda. İspanya’nın kurtarmaya ihtiyacı olmadığı iki parti tarafından da ayrı ayrı açıklandı. Toplantının yapıldıığı saatlerde 1.2337’ye kadar inen Euro / Dolar şu sıralar 1.2362’den işlem görüyor. Eurostoxx 600 Endeksi dün % 0.35 gerilerken Bankia hisseleri günü yatay tamamladılar. Avrupa’nın göz ucuyla takip ettiği bir diğer gösterge ise İrlanda referandumu. Mali birliğe katılmak için oylamaya giden İrlandalılar’ın katılım oranı % 50 ile sınırlı kalırken sonuçlar bugün açıklanacak. Referandum sonuçları www.referendum.ie/index.php adresinden takip edilebilir. Tüm bunlar yaşanırken Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi yaptığı konuşmada ESM’in (Avrupa İstikrar Mekanizması) bankaları sermayelendirmesi gerektiğini ve ortak mevduat garantisi önlemlerinin alınması gerektiğini savundu. Bu yönde adımlar atılması durumunda piyasa oyuncuları bir süre stresin yatışmasını bekliyorlar.

ABD’DE BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Bugün açıklanacak Mayıs ayı Tarım Dışı İstihdam verisinde 150 bin kişilik bir artış bekleniyor. Son iki veride beklentilerin karşılanmadığı halde FED’den bir destek sinyali gelmemişti. 20 Haziran’daki FED faiz kararı öncesinde önemli verilerden biri olacak olan iş gücü verisinin özel sektör kısmı dün açıklandı. ADP Özel Sektör verisi 150 bin kişi beklenirken 133 bin kişi olarak açıklandı. Chicago ön üretim verisi resesyon dönemlerini andırırken, haftalık işsizlik başvuruları da tahminleri aştı ve psikolojileri bozdu. Güne bu veri setiyle başlayan yatırımcılar 5-7-10 yıllık gibi tahvillerin bileşik faizlerini rekor düşük seviyeye taşırken hisse senetleri de % 1’den fazla düştüler. Günün devamında ise İspanya haberleri umutları yeşertti. S&P 500 Endeksi günü % 0.23 düşüşle 1.310 puandan tamamladı, vadeli işlemlerde ise endeks kontratları % 0.46 düşüşte.

ASYA’DA YAVAŞLAMA SİNYALLERİ

Tayvan’da PMI rakamları, Güney Kore’de ihracat rakamları, Avustralya’da üretim verisi, Endonezya’da dış ticaret beklentiler karşılayamazken yatırımcıların da endişelerini artırdılar. Bölgenin en büyük ekonomisi Çin’de ise resmi PMI (Satın Alma Yöneticileri) Endeksi Mayıs’ta 50.4 olurken beklentiler 52 ve Nisan verisi 53.3 olmuştu. Alt kırılımlarına bakınca yeni siparişler ve istihdam gibi kritik detayların da geriliyor olması boğaları üzdü. Yavaşlamaya işaret eden veriler Çin’de faiz indirimi beklentilerini körükledi. 1 yıllık swaplarda son 18 ayın en düşük seviyesine inilirken bu beklenti de hisseleri destekledi. Gelecek hafta açıklanması beklenen hurda indiriminin de otomotiv sektörüne destek olması bekleniyor. Şanghay Bileşik Endeksi % 0.13 primli. MSCI Asya Endeksi % 0.9 gerilerken kuvvetli yenle boğuşan Japonya’da hisse senetleri Nikkei 225’te % 1.2 aşağıdalar. 78.2’ye inen Dolar / Yen Japon yetkililerden gelen sözlü müdahaleyle 78.5’e yükseldi. Kararlı adımlar atılacağını söyleyen Maliye Bakanı Azumi piyasayı yakından izlediklerini de ekledi. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.17 primli.

EMTİADA HERŞEY DİP

2011 Ekim seviyelerine inen S&P GSCI Emtia Endeksi dün de % 1.17 geriledi. 24 ham maddeden oluşan endekste Mayıs ayında % 17.5 gerileyen petrol fiyatı en büyük aşağı çekenlerden biri oldu. Dün de gerileyen petrol fiyatları hem İran’daki görüşmelerin devam etmesini iskontoluyor hem de düşen talebi. ABD tipi ham petrolün varil başına fiyatı 86.39’a inerken Brent ise 101.84’te. Değerli metaller karışık görüntü çizerken gümüş % 0.42 primli, spot altın % 0.08 düşüşle 1.559 dolara inmiş durumda. 83 seviyesini aşan Dolar Endeksi değerli metallere engel oluyor. Çin teşviklerini fiyatlayan bakırda ise COMEX işlemlerinde Haziran vadeli kontrat % 0.22 yukarıda. Yıl başından bu yana % 15 gerileyen mısır güne kuru hava şartlarına tepki vererek devam ediyor. Mısır ve soyada ise işlemler yönsüz.

YURT İÇİNDE DÖVİZ İZLENİYOR

Yurt dışı kaynaklı satış tüm Gelişen Piyasalar’ı vururken TL göreceli olarak sağlam kalmasına rağmen değer kaybetti. Dolar / TL gün içinde 1.87’yi aşarken güne 1.86492dan başlıyor. Sepet Kur ise 2.0850’de. Yükselen döviz, faiz cephesini tehdit etmezken gösterge faiz günü cılız alımlarla tamamladı, kapanış % 9.45 bileşikten yapıldı. Diğer vadelerde de ciddi hareketler görülmedi. Kısa vadeli ek parasal sıkılaştırma dönemine başlayan TCMB dün miktar bazlı repo ihalesi aömayarak likiditeyi sıkı tutmaya devam etti. İMKB 100 ise günü % 0.05 düşüşle tamamladı. Özellikle MSCI Endeksi’nde ağırlığı artan hisse senetlerinde görülen alımlar endeksi ayakta tutarken Akbank, Ereğli ve Sabancı Holding gibi hisseler sırasıyla % 5.17, % 4.37 ve % 4.25 yükseldiler. Dış ticaret verisinin Nisan ayında 6.6 milyar dolar açık vererek 7.1 milyar olan beklentilerin altında kalması morla verirken ihracatın kompozisyonu itibariyle sürdürülemez olduğu kanısı fiyatların olumlu etkilenmesini engelledi.

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü