Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Piyasalarda gözler AMB kararında

Piyasalarda gözler AMB kararında

Uluslararası piyasalarda gözler, Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısına çevrildi (Güncellendi)

Giriş: 07 Eylül 2016, Çarşamba 10:55
Güncelleme: 08 Eylül 2016, Perşembe 14:15

Küresel piyasalarda gözler, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) toplantısına çevrilirken, AMB'nin enflasyon ile büyüme beklentilerini hafif aşağı çekmesi ve parasal genişleme programının süresini uzatması bekleniyor.

19 üyeli Euro Bölgesi'nde para politikasını yürütmekten sorumlu olan banka, uzun süredir bölgede çok düşük enflasyonla mücadele ediyor. Piyasalarda "Süper Mario" olarak adlandırılan AMB Başkanı Mario Draghi'nin alacağı olası yeni tedbirler, piyasalar ve yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor.

Frankfurt'ta gerçekleştirilecek AMB toplantısında, ekonomik görünüm ve enflasyonu baskı altına alan unsurların ele alınması bekleniyor. Ekonomistler, bankanın toplantıda yeni bir tedbir planı açıklamasını ve faizleri düşürmesini beklemezken, mevcut parasal genişleme programının süresinin uzatılabileceğini belirtiyor.

Ekonomistler ayrıca, bankanın toplantıda açıklayacağı yeni makroekonomik projeksiyonda enflasyon ve büyüme beklentilerini hafif aşağı yönlü revize edebileceğini ifade ediyor.

AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan ING Euro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden-Houte, Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyonun ağustosta beklentinin altında geldiğini ve yüzde 1'in altında kalmaya devam ettiğini söyledi.

Houte, AMB’nin bu durumdan memnun olmayacağını ifade ederek, "Aynı zamanda, ekonomi, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma (Brexit) kararına rağmen nispeten dirençli olmaya devam ediyor. Bu bakımdan ekonomiyi canlandırmak için ek önlemler açıklamanın acelesi yok. Yani bu hafta bankanın önemli kararlar açıklayacağını düşünmüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bankanın parasal genişleme programını 2017'nin mart ayı ötesine uzatacağını düşündüklerini, ancak bu kararın muhtemelen aralık ayında açıklanacağını belirten Houte, "Bunun dışında AMB'nin hala yapabileceği çok fazla bir şey yok." dedi. Houte, faizleri daha da düşürmenin finans sektörüne olumsuz etkisi nedeniyle artık bir seçenek olarak görülmediğini de söyledi.

- "Büyüme beklentisini indirebilir"

Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding de yayımladığı bilgi notunda, "Brexit kararının ardından AMB, muhtemelen büyüme beklentisini 2016 için yüzde 1,6'dan yüzde 1,5'e ve 2017 için ise 1,7'den yüzde 1,5 veya yüzde 1,4'e indirebilir." ifadesini kullandı.

Schmieding, enflasyonda da aşağı yönlü revizyonlar yapılabileceğini, enflasyon tahmininin 2017 için 1,3’ten yüzde 1,2’ye ve 2018 için de yüzde 1,6’dan yüzde 1,5’e çekilebileceğini bildirdi.

- "Parasal genişleme programı 2017 Mart'ın ötesine uzatılabilir"

Commerzbank Başekonomisti Jörg Kraemer ise Brexit referandumunun üzerinden 11 hafta geçmesinin ardından AMB'nin, artık durumun yeniden değerlendirilmesi için yeterli bilgiyi toplamış olması gerektiğini söyledi.

Kraemer, bankanın büyüme ve çekirdek enflasyon tahminlerini düşürebileceğine işaret ederek, "Bu durumda, bankanın gelecek hafta parasal genişleme programını 2017 Mart'ın ötesine uzatmaya karar vermesi oldukça muhtemel." görüşünü dile getirdi.

- "AMB'nin faizlerde indirime gitme ihtimali düşük"

IHS Global Insight Avrupa ve İngiltere Başekonomisti Howard Archer, AMB'nin tahvil alım programının süresini Eylül 2017'ye kadar uzatabileceğini, hatta programın eylülden sonra da devam edebileceğini belirtti.

AMB'nin faizlerde indirime gitme ihtimalinin düşük olduğunu vurgulayan Archer, bankanın faizlerin daha aşağıya çekilebileceğine işaret ettiğini, ancak düşük faizlerin bankalar üzerindeki olası negatif etkileriyle ilgili endişeler olduğunu söyledi.

Berenberg Avrupa Ekonomisti Florian Hense de genişlemeci para politikasının Avrupa'da hala çalıştığını ifade ederek, bu haftaki toplantıda önemli bir açıklama olmayacağı, AMB'nin sadece parasal genişlemeyi mart ötesine taşıyabileceği öngörüsünde bulundu.

Hense, "Euro Bölgesi ekonomisinin durumu şu anda iyi. Brexit, bölgedeki iş dünyası ve tüketici güvenini olumsuz etkiledi. Ancak 2017'de ekonomide büyüme trendi yukarı yönlü bir hareket izlemeye başlayacak." şeklinde konuştu.

AA