Piyasalar "istihdam" öncesi tedirgin
Uluslararası piyasalar, Fed'inn faiz artırımı kararına yardımcı olabilecek istihdam verisi öncesi tedirgin (11:50'de güncellendi)
(11:50'de güncellendi)
Küresel hisse senetleri, yatırımcıların bugün açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi öncesi riskli varlıklarını azaltması ile birlikte haftalık kaybını daha da genişletirken, gelişen piyasa para birimleri rekor seviyeye geriledi. Güvenli liman talepleri japon yeni ve üülke tahvillerinin değer kazanmasına neden oldu.
Almanya'da fabrikas siparişlerinin düşmesi ve Çin hükümetinin hisse senetlerine desteği azaltabileceğine ilişkin endişeler de Avrupa ve Asya hisse senedi gösterge endekslerinin düşmesine neden olurken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadelileri ABD hisse senetlerinin daha da düşebileceğini işaret etti. Hong Kong'da Hang Seng Endeks, 2008'de Lehman Brothers Holdings Inc.'nin batmasından bu yana en büyük haftalık kaybına yöneldi. Bakır, nikel, Çinko ve petrol, Avustralya doları ile birlikte değer kaybetti. Yen bu yılın en büyük haftalık kazancına doğru ilerlerken, ABD Hazine tahvilleri ve Almanya tahvilleri değer kazandı.
Sydney'de Westpac Banking Corp. stratejisti Sean Callow, "Piyasada, istihdam verisinin faiz artırımı için yolu açması durumunda, Fed'in politika değişiminin etkilerine ve Asya büyümesine ilişkin tedirginlik var," dedi ve "Özellikle dolar-yen'in sırılsıklam görünümü açıkça kötü bir hareket" şeklinde konuştu.
ABD'de bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi, ABD ekonomisinin 2006'dan bu yana yapılacak ilk faiz artırımını kaldıracak denli güçlü olup olmadığına ilişkin tartışmaları alevlendirebilir. Yatırımcılar, küresel piyasalarda son bir ayda görülen kargaşa ortamında, Eylül ayında faiz artırımı ihtimalini yüzde 30'a düşürdüler. Çin'de anakara piyasalar, II. Dünya Savaşı zafer törenleri öncesi hükümetin hisse senetlerini desteklediğne ilişkin işaretlerin ardından, Pazartesi günü açılacak.
Hisse senetleri
Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra saati ile 08:23'te yüzde 1.5 aşağıda seyrediyordu ve son dört haftada üçüncü kez düşüş göstermeye yöneldi. Almanua'da favrika siparişleri, mevsimsel dalgalanmalara ve enflasyona göre düzeltilmiş rakamlarla, Temmuz ayında yüzde 1.4 geriledi. Haziran ayı verisi ise aşağı yönde revize edilerek, yüzde 2.0 artıştan yüzde yüzde 1.8 artışa düşürüldü.
Almanya'da da DAX Endeksi yüzde 1.3 geriledi ve bunun sonucu, 50 günlük hareketli ortalama 200 günlük ortalaayı aşağı yönde keserek, "ölüm kesişi" adı verilen durumun oluşmasını sağladı. Endeks, bu formasyonun en son görüldüğü geçen yılın Ekim ayından sonraki beş haftada yüzde 14 düştü.
Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.5 düştü. Bu endeksin son 30 gündeki dalgalanmasını ölçen gösterge 2011'in sonundan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. ABD'de bugünkü tarım dışı istihdam verisi, 16-17 Eylül'deki Fed toplantısı öncesi son önemli veri olacak. ABD piyasaları Pazartesi günü tatil nedeniyle kapalı.
MSCI Asya Pasifik Endeksi, Japonya'da Topix Endeksi'ndeki yüzde 2.1'lik kaybın ardından, yüzde 1.1 geriledi ve son beş günde dört kez aşağı yönde hareket etti. Asya-Pasifik hisselerinin gösterg endeksi bu hafta yüzde 4.9 geriledi ve Haziran sonundan bu yana yüzde 15 kaybetti. Seul'de Kospi Endeksi yüzde 1.5 düştü.
Hang Seng Endeksi Cuma günü yüzde 0.7 gevşedi ve haftalık kaybını yüzde 3.8'e genişleterek, düşüşünü yedinci haftaya yaymaya yöneldi. Endeks 17 Temmuz'dan bu yana yüzde 18 geriledi. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren endeks ise Cuma günü yüzde 1.7 gerileyerek iki yılın en düşük seviyesini gördü ve bu hafta yüzde 6'nın üzerinde bir kayıp yaşadı.
Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.7 düştü. ABD'de bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi, 16-17 eylül'deki toplantıdan önce son önemli ekonomik veri olacak. ABD piyasaları Pazartesi günü tatil nedeniyle kapalı.
Vadeli işlem traderları Eylül ayında faiz artırımı olasılığını, Bloomberg'in derlediği verilere göre, geçen haftanın sonundaki zeviyesi olan yüzde 38'den aşağıya çekti. Bu rakamlar, ilk faiz artırımınıj ardından gösterge faizin ortalama yüzde 0.375'te kalacağı varsayımına dayanıyor.
Döviz ve Tahvil
Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü, Başkan Mario Draghi'nin gelişen piyasalardaki yavaşlamaya dikkat çekmesi ile birlikte, Euro Bölgesi için büyüme tahminlerini aşağı çekti. Büyüme ve enflasyona yönelik sıkıntılı görünüm, AMB'yi teşvik programını genişletmeye yöneltti.
Volatilite döneminde güvenli liman olarak göülen yen dolar karşısında yüzde 0.7 değer kazanarak 119.29 seviyesine çıktı. japonya para birimi dolar karşısında bu hafta yüzde 2 değer kazandı ve 16 önemli para birimi arasında en iyi performans gösteren para oldu. Yen böylelikle 12 Aralık'tan bu yana en büyük haftalık kazancına yöneldi.
ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, dün üç baz puan düştükten sonra, Cuma günü iki baz puan daha gerileyerek yüzde 2.14'e indi. Fed'in faiz artırımı kararının oldukça yaklaşmasına karşın, 10 yıllık ABD tahvilleri, Ağustos ayındaki hisse satışları sırasında, G7 ülkeleri tahvillerinden daha iyi performans gösterdi.
Euro dolar karşısında kayıplarını ikinci haftaya taşımaya yöneldi ve Temmuz'dan bu yana ilk kez 2 hafta üst üste düşüş göstermeye hazırlanıyor. Euro/dolar Perşembe günkkü yüzde 0.9'luk kaybın ardından 1.1132 seviyesine geldi. 10 yıl vadeli Almanya tahvillerinin faizi iki baz puan geriledi.
Eurodaki kayıplar, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) parasal genişleme programı dahilinde her ülkeden alınacak tahviller için limitleri yükseltmesi ve Başka Mario Draghi'nin yetkililerin enflasyon hedeflerine ulaşabilmek için harekete geçmede istekli olduğunu kaydetmesinin ardından arttı.
(11:50'de güncellendi)