Piyasalarda moraller Almanya ihalesi ile bozuldu
Almanya'da 10 yıl vadeli tahvillere çok düşük talep gelmesi piyasalarda moralleri bozdu
Almanya'da 10 yıl vadeli tahvil ihalesine gelen talebin, maksimum satış miktarının yüzde 35 altında olması piyasalarda moralleri bozdu. İhale sonrası, borç krizine yönelik endişelerin artması sonucu, Avrupa'da borçlanma maliyetleri yükselirken, euro değer kaybetti.
Fort Lauderdale, Florida'da Southwest Securities Inc. idari direktörü Mark Grant, "Bu ihale Almanya için neredeyse bir felaketti" dedi ve "Eğer Avrupa'nın en güçlü ülkesi fon elde etmede bu kadar güçlük çekiyorsa, diğer Avrupa ülkelerinin ihalelerine yönelik endişeler daha da artacak" değerlendirmesinde bulundu.
İki yıl önce Yunanistan'da başlayan ve İrlanda, Portekiz, İtalya ve İspanya'ya da sıçrayan kargaşa, Fransa'ya da yaklaştı ve şimdi artık bölgenin en güçlü ekonomisi olan Almanya'yı da içine alma riski var. Siyasi liderler, krizie çar bulma konusunda güçlük çekiyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel ortak Euro Bölgesi tahvili çıkarılmasını reddederken, Avrupa Merkez Bankası ülke tahvili alımlarını artırma çağrılarıne direnç gösteriyor.
Eylül 2021'de vadesi dolacak yüzde 2.25 faizli Alman tahvilinin faizi 11 baz puan yükselerek, Londra saati ile 14:01'de yüzde 2.03'e çıktı. Bu tahvilin fiyatı 0.995 ya da 1,000 euro (1,341 dolar) nominal değerli beher kağıt için 9.95 euro düşerek 101.925'e geriledi. Almanya tahvillerinin temerrüte karşı sigorta primi (CDS'ler) altı baz puan yükselerek 107 seviyesine çıktı. Euro ise dolar karşısında yüzde 1 değer kaybederek 1.3372 dolara geriledi
10 yıl vadeli Belçika tahvillerinin faizi 44 baz puan yükselerek yüzde 5.52'ye çıktı ve Kasım 2000'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. 10 yıl vadeli Fransa tahvillerinin faizi 20 baz puanlık çıkışla yüzde 3.65'e ulaşırken, iki yıl vadeli Yunanistan tahvillerinin faizi ilk kez yüzde 120'in üzerine çıktı.