Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Piyasalarda yoğun gündem

Piyasalarda yoğun gündem

Dışta, başta imalat olmak üzere makroekonomik veriler piyasaya yön verirken, iç piyasa S&P'nin açıklamalarıyla satışa geçti

Giriş: 02 Mayıs 2012, Çarşamba 13:57
Güncelleme: 02 Mayıs 2012, Çarşamba 13:58

Tüketici tarafında toparlanmanın, sanayi üretimi alanında aynı şekilde görülmediği ABD'de dün gelen ISM İmalat verisi bu anlamda piyasayı oldukça hareketlendirdi. ISM İmalat Nisan ayında bir önceki aya göre 1,4 puan artarak 54,8'e yükseldi. Ayrıca Çin PMI Endeksi de 53,3 gelerek üstüste 5 ay artış göstermiş oldu. Ancak piyasalarda görülen bu iyimser hava Avrupa'dan gelen verilerle fazlasıyla kısa sürdü. Daha önceki Nisan ayına ilişkin PMI verileri, bugün aşağı yönlü revize edildi ve böylece zaten daralmayı işaret eden veriler, daha da düşüş göstermiş oldu.

Avrupa PMI verileri imalat sektöründeki daralmanın artarak devam ettiğini gösterirken, bugün gelen verilere göre işsizlik oranlarında görülen yükseliş de, işgücü piyasasındaki kötüye gidişin devam ettiğini gösterdi. Nu açıdan Avrupa'nın diğer ülkelerinden ayrışan Almanya'da dahi arttı. Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı bir önceki ayki seviyesine kıyasla 0,1 puan artarak %10,9'a ulaştı. İşsizliğin geldiği bu seviye şimdiye kadarki en yüksek seviye olarak kayda geçti. Almanya'da ise işsizlik oranı %6,7'den %6,8'e yükseldi. İşsiz sayısında azalış olması yönündeki beklentinin aksine Almanya'da işsiz sayısı Nisan ayında 18bin kişi daha yükseldi.

S&P'nin Türkiye kredi notu görünümünü "pozitif"ten "durağan" indirmesi ile İMKB'de bir süredir görülen satıcılı seyir devam etti. S&P karara gerekçe olarak, zayıflayan dış talebin ve dış ticaret hadlerindeki kötüleşmenin, ekonominin yeniden dengelenme sürecinde sorun yaratma olasılığını gösterdi. Ayrıca, 2010-111 yılların için yüksek kredi artışının, bankalardaki takibe düşen kredi oranlarında artışa neden olabileceği de gerekçede yer aldı.

Kredi notu görünümünün aşağı yönlü revize edilmesi, yurtiçi piyasalardaki etkisi sert olmadı. Zaten geçtiğimiz haftaki enflasyon raporunun ardından geri çekilen banka hisselerine, bu gelişme ek bir baskı oluşturmadı. Banka hisselerinin kendi içerisinde ayrıştığı görülürken, İMKB-100 60bin puanın altına gevşedi. İMKB'yi aşağı çeken ise Hizmet Endeksi oldu. Bir süredir İMKB'de görülen düşüşleri sınırlayan Hizmet Endeksi, bugün Bileşik Endeks'e ters yönde etkide bulundu. Günü 59.971 seviyesinden açan Bileşik Endeks, 60.315 puanı görse de, buralarda tutunamadı ve ilk seansı %0,23 düşüşle 59.871 puandan kapattı.

Doların, bugün diğer para birimlerine karşı değer kazandığı görülürken, TL'deki kayıp sınırlı kaldı. Özellikle Gelişen ülke para birimlerinde %1 civarında kayıplar görülürken, Dolar / TL %0,3 yükselerek yeniden 1,76'ya geldi. EUR / USD'nin %0,6 düşüşle 1,3150'ye gerilemesi, döviz sepetinin 2,04'ün altına sarkmasına neden oldu. Döviz sepeti 2,5 aylık sürede en düşük seviyesine geriledi. Tahvil piyasasında Almanya tahvillerine talebin arttığı gözlendi. Öyle kj, Almanya 5 yıllık tahvil faizi tarihin en düşük seviyesine geriledi. Yurtiçinde ise gösterge tahvil ilk seansı yatay kapatırken, 10 yıllık tahvil faizi %9,24'e geriledi. Güçlü dolar emtia fiyatlarına da negatif yansıdı. Altının onsu %0,5 kayıpla 1654 dolara gerilerken, brent petrolün varil fiyatı ise bir süredir gezindiği 119 dolarda seyrediyor.

Cihan BAŞKAL (cbaskal@bloomberght.com)

Bloomberg HT Araştırma Bölümü