Prof. Hanke: Yunanistan'ın AB'den çıkması daha iyi
Johns Hopkins Üniversitesi Ekonomi Profesörü Hanke, "Yunanistan'ın AB'den çıkması herkes için daha iyi olur" dedi
Johns Hopkins Üniversitesi Ekonomi Profesörü ve Cato Enstitüsü Direktörü Steve Hanke, bir kez daha iflasın eşiğine gelen Yunanistan'ın sürekli mali desteklerle kurtarılmasının ahlaki zafiyet yarattığını belirterek, "Yunanistan'ın Avrupa Birliği'nden (AB) çıkması, hem Yunanlılar hem de Avrupalılar için daha iyi olur" dedi.
Dünyanın en çok iflas eden ülkesi Yunanistan ile kreditörlerinin 4 aydır süren müzakerelerde halen anlaşma sağlayamamış olması, ülkeyi 6. kez temerrüde düşme tehlikesiyle karşı karşıya getirirken, AB'den çıkma olasılığını da güçlendiriyor.
Hatta, Yunanistan'ın AB'den çıkması o kadar çok telaffuz ediliyor ki bu ihtimali anlatmak için yeni bir terim üretildi: İngilizce Yunanistan (Greece) ve çıkış (Exit) sözcüklerinden oluşan "Grexit".
Bununla birlikte, Yunanistan'ın en büyük kreditörlerinden Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel, hafta başında ülkesinin Grexit olasılığına açık olduğunu söylerken, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde da Grexit'in giderek daha gerçekçi hale geldiğine işaret etmişti.
- "İflas, Yunanistan için alışılmadık bir durum değil"-
Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden ekonomi profesörü Steve Hanke, AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlarken, tarihin Yunanistan'ın kuruluşundan bu yana finansal sorunlarla mücadele ettiğini ortaya koyduğuna dikkati çekerek, iflasın ülke için alışılmadık bir durum olmadığını dile getirdi.
"Yunanistan'ın tarihi kriz ardına kriz ve iflas ardına iflasla dolu. Eğer, Yunanistan kreditörleriyle anlaşamayıp, tekrar iflas ederse şaşırmam" diyen Hanke, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yunanistan ekonomisi, aslında sanıldığından daha kötü durumda. Ülke içindeki bazı durumlar haberlere yansıtılmıyor ve bunlardan biri yeni hükümetin iç borçlarını ödeyememesi. Hükümete mal ve hizmet sağlayan şirketlere uzun zamandır ödeme yapılmıyor. Ayrıca, özel sektöre geri ödenmesi gereken vergi iadeleri de ödenmedi. Yani, Yunanistan, hali hazırda iç iflasla mücadele ediyor".
- "Yunan bankaları da batabilir"-
Hanke, Yunanistan bankacılık sektörünün yüzde 80'ini kontrol eden en büyük 4 bankanın bilançolarını incelediğini ve eğer ek finansman sağlanmazsa banka iflaslarının yaşanabileceğini belirtirken, "Sorunlu kredi hacmi, bu tür krediler için ayrılan sermayeden daha yüksek ve bu her zaman bankaların zor durumda olduğuna işaret eder. Yunanistan'ın en büyük 4 bankasının çok zor durumda olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Nitekim, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) geçtiğimiz günlerde açıkladığı verilere göre, Yunan bankalarından mevduat çıkışları nisanda 5,5 milyon euroyla ulaşarak rekor kırdı.
Yunan bankaları, ayrıca hükümet ve kreditörleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle sermaye piyasalarına ve ECB'nin normal finansman operasyonlarına erişim imkanını kaybetti. Bankalar, iflastan kurtulmak için ECB'nin 80 milyar euroluk Acil Durum Likidite Yardımı'na (ELA) güvenirken, ECB Yönetim Kurulu Üyesi Ewald Nowotny, geçen hafta Yunanistan'a mevcut şartlar altında geçici fon sağlayamayacaklarını bildirdi.
Steve Hanke, bir soru üzerine, yeni bir kurtarma paketinin Yunanistan'a yardım etmek yerine durumu daha da kötüleştireceğini savunarak, şunları kaydetti:
"Yunanistan'ın 3.kez kurtarılmasına yönelik beklentiler, Euro Bölgesi'nde ahlaki zafiyet (moral hazard) yaratıyor. Yunanistan'daki gelişmeleri izleyenler, 'eğer gerektiği gibi kurallara uymayıp, finansal krize girersek, Brüksel bizi kurtarır' diyebilir. Dolayısıyla, mali disiplin için çok az teşvik var."
Yunanistan'ın finansal sorunlarının sorumsuz davranmaktan kaynaklandığının altını çizen Hanke, sözlerini "Yunanistan'ın AB'den çıkması hem Yunanlılar hem de Avrupalılar için daha iyi olur. Çünkü süregelen bu sorunların sebebi, Yunanistan'ın AB'nin kurallarına uymaması" diyerek tamamladı.
- Yunan halkı, Euro Bölgesi'nde kalmak istiyor
Öte yandan, Makedonya Üniversitesi ve Yunan televizyonu Skai işbirliğinde yapılan son anketin sonuçlarına göre, Yunanlıların yüzde 66,5'i drahmiye geri dönülmesine karşı çıkıyor ve Euro Bölgesi'nde kalınmasını istiyor.
Bu arada, ECB ve IMF'nin verilerine göre, finansal dar boğazdan bir türlü kurtulamayan Yunanistan'ın toplam borcu 320 milyar euro ile milli gelirin yüzde 177'sine denk gelirken, 2008'den bu yana yaklaşık yüzde 25 küçülen Yunan ekonomisinin içinde olduğu borç batağından kurtulması şimdilik çok zor görünüyor.
AA