Rakamlarla Türkiye'de ve dünyada kadının ekonomideki yeri
-
Günümüzde kadın liderler küresel ekonomiye yön veren en güçlü kuruluşlara ve ülkelere başkanlık etmelerine rağmen, araştırmalar Türkiye ve dünya genelinde istihdam edilen kadınların sayısının ve aldıkları ücretlerin erkek çalışanlardan daha düşük olduğunu gözler önüne seriyor. Türkiye'de cinsiyete dayalı ücret farkı etkisini hissettirmeye devam ederken, yönetim kurullarındaki kadınların oranı yüzde 20'yi aşmıyor

ZEYNEP BAYAR
Son on yıldır kadın liderler, küresel ekonomiyi şekillendiren ekonomi kuruluşlarında söz sahibi olmaya başladı. ABD Hazine Bakanlığı, Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) gibi erkek egemen kuruluşlara liderlik eden kadınlar, aldıkları kararlarla küresel ekonomiye yön veriyor.
Amerikan Merkez Bankası’nın (fed) ilk kadın başkanı olan Janet Yellen, Amerikan siyasi tarihinde bir ilki daha başararak Ocak 2021’de ABD’nin ilk kadın hazine bakanı olmaya hak kazandı. IMF’in ilk kadın başkanı olan Fransız kökenli Christine Lagarde, sekiz yıllık görevinin ardından 2019 yılında Avrupa Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı olarak göreve başladı. Lagarde’den boşalan koltuğu ise Bulgar ekonomist Kristalina Georgieva doldurdu. Georgieva’nın gelişmekte olan bir ülkeden gelen IMF’teki ilk lider olması sebebiyle organizasyonda ayrı bir öneme sahip olduğu biliniyor. Çok taraflı ticaret sisteminin yasal ve kurumsal organı olan DTÖ’nün ilk kadın ve Afrika kökenli genel direktörü olan Nijeryalı Ngozi Okonjo-Iweala’nın 2021 yılında göreve gelmesiyle küresel ekonomiye yön veren kadın liderlere bir yenisi daha eklendi.