Advertisement

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, açıklanan enflasyon verisinde gıda sektöründe yaşanan yüzde 20’lik artışı Bloomberg HT’ye değerlendirdi.

Gıda fiyatlarında yaşanan artış hakkında Reis, küresel gıda fiyatlarında yaşanan artış ile iç piyasadaki kur, ithal girdi ve ambalaj maliyetleri gibi faktörlerin yansımasının fiyatlarda belirleyici olduğunu söyledi.

“Gıda fiyatları son 10 yılın zirvesinde”

Reis, “Dünya ülkeleri artık gıda enflasyonu ile karşı karşıya Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü’ne göre dünya gıda fiyatları endeksi son 10 yılın zirvesinde, dünyadaki fiyatlardan hem kendi ülkemiz hem de diğer ülkeler etkileniyor. Pandemi döneminde hem ihracat kısıtlamaları hem de stok yapma eğilimi lojistik sorunları tüm dünyada emtia fiyatlarını arttırdı. Uluslararası Hububat Konseyi’nin açıklamalarına göre, dünya hububat üretiminde stok durumunda herhangi bir sorun görünmüyor ancak, buğday fiyatlarında ABD ve Rusya’da 2014’ten bu yana en yüksek fiyat, Brezilya ve ABD mısır fiyatları 2013’ten bu yana zirve yapmış durumda” dedi.

Pandemi ve kuraklık riski ile birlikte ülkelerin ihtiyaçlarından fazla stok yapmaya başladığının altını çizen Reis, artan talep ile fiyatlarda da artış yaşandığını belirtti.

“Dünya fiyatları iç piyasa fiyatlarını etkileyen en önemli faktör”

İç piyasayı değerlendirirken dünya fiyatlarının Türkiye’ye yansımasının da değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Reis, “Bir ülkenin üretim potansiyeli rekolte kur etkisi ithal girdiler finansman ambalaj lojistik maliyetleri bir ülkenin tarımsal ürün fiyatlarını belirleyici en önemli faktör” dedi.

Gıda enflasyonu ile mücadele için çifçiye ucuz girdi sağlanmasını gerektiğini ve sürdürülebilir üretim planlamasını daha fazla üretim yaparak verimlilikte artış sağlanabileceğini söyledi.

Bakan Elvan tarafından açıklanan Fiyat İstikrar Komitesi hakkında ise Reis, “Komite öncelikle tarladan ürün işlemesi yapan tesislere kadar paketlemeden lojistiğe satış noktalarının maliyetinden onları karına ve KDV’ye kadar bütünsel bakımdan şeffaflık ve ürün istikrarından sürdürülebilirlik açısından faydalı olacağını düşünüyorum. Fiyatını yüksek tutan firmalar kendiliğinden piyasada devre dışı kalabiliyor. Komite bu işin içinde olan herkesle birlikte bir koordinasyon oluşturursa üretici ürettiği üründen para kazanır ve tüketici de daha uyguna ürün alır” dedi.