Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Ricciardone: Türkiye - Irak ticareti NATO için çok önemli

Ricciardone: Türkiye - Irak ticareti NATO için çok önemli

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone, BloombergHT Araştırma Müdürü Cüneyt Başaran'ın sorularını yanıtladı

Giriş: 12 Şubat 2013, Salı 14:49
Güncelleme: 12 Şubat 2013, Salı 17:00

ABD Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone, BloombergHT Araştırma Müdürü ve BloombergHT.com Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran'ın sorularını yanıtladı.

ABD ve Türkiye arasındaki ticarete değinen Ricciardone, ABD yatırımlarının Türkiye'de az olduğunu söyleyerek, yatırım konusunda da ilerleme göstermek istediklerini dile getirdi.

2009 ve 2012 yılları arasında ABD'nin Türkiye'ye olan ihracatının yüzde 65 büyüdüğünü ifade eden Ricciardone, Türkiye'nin ABD'ye olan ihracatının da aynı periyodda yüzde 73 büyüdüğünü belirtti. 2011 yılının ticaret alanında bir rekor yılı olduğunu söyleyen ABD Büyükelçisi, 2012 yılı rakamlarının da buna yakın olmasını beklediklerini söyledi.

Akıllı şebeke projesi

Ricciardone'ye 5 milyar dolarlık bir akıllı şebeke projesi olduğunu hatırlatan Başaran bu konuda ABD firmalarının ilgilerinin ne büyüklükte olduğunu sordu.

"Akıllı şebeke projesiyle ilgili sevdiğim nokta şudur ki bizim dikkat ettiğimiz ve önem verdiğimiz bir çok bölgeyi kapsıyor; yüksek teknoloji, enerji, enerji tasarrufu, ve istihdam yaratımı, ekonomik büyüme gibi ABD ve Türkiye şirketlerinin karşılıklı olarak faydalanabileceği bir gelişme" dedi. Ricciardone ayrıca akıllı şebeke teknolojisinin doğal felaketlerden toparlanmada olan rolüne de değinirken, "Akıllı şebeke teknolojisi sayesinde biz Sandy Kasırgası'ndan daha çabuk toparlanabildik ve Türkiye'de doğal afetlere açık bir yer. O yüzden bu teknolojinin burada olması bir çok açıdan fayda sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Türkiye - Irak ticaret ilişkileri

ABD Büyükelçisi'ne daha önceki röportajlarında Türkiye'nin yalnızca Kuzey Irak yerine Irak'ın tamamı ile ticaret ilişkisi kurması gerektiğini söylediğini hatırlatan Başaran, Ricciardone'ye ne gibi sektörleri ve alanları kast ettiğini sordu.

Sözlerine "Biz Türkiye'nin, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olma hedefini destekliyoruz. Eğer bunu başarabilirseniz, bunu başarmaya yaklaşsanız bile bu hem Türkiye için, hem bölge için hem de bizim Türkiye ile olan ortaklığımız için iyi olacaktır. Bunun için anahtar nokta enerji tedariğinizi güven altına almak ve çeşitlendirmektir. Şu an Rusya, İran ve bazı Orta Asya ülkelerine yüksek derecede bağlısınız. Eğer Irak'ın tamamı bizim de öyle olmasına inandığımız gibi, petrol ve gaz da dahil olmak üzere, Türkiye'ye açılırsa bu Türkiye'nin stratejik enerji güvenliği için çok büyük bir önem arz edecektir. Türkiye'nin enerji akışında bir köprü haline gelmesi Batı Avrupa için de çok önemli olacaktır. Şu an ABD, Türkiye ve Irak'ı bir başka stratejik enerji ilişkisi oluşturmaları için destekliyor."

Irak'ın yerel problemlerinin herkes tarafından görülebildiğini söyleyen Ricciardone, bu ülkenin öncelikle "enerji mirasını" nasıl paylaşacağı konusunda bir anlaşmaya varmasının gerektiğini ifade etti. Ricciardone, "Eğer bunu yaparlarsa bütün Irak, Kuzey Irak da dahil olmak üzere bundan kâr edecektir ve Türkiye bundan çok harika bir şekilde kazançlı çıkacaktır" dedi.

Ayrıca böyle bir durumda Irak enerji kaynaklarının yalnızca Hürmüz Boğazı değil de Türkiye ve NATO üzerinden dünyaya dağıtılacağı için bu işten herkesin kârlı çıkacağının altını çizen ABD Büyükelçisi, "Bize görünen öyle ki bu en büyük ödül olacaktır" diyerek, "Umuyoruz burada bir kazan-kazan sonucu ortaya çıkacaktır" yorumunda bulundu.

Türkiyeli firmaların Kuzey Irak ile geliştirdikleri iş ilişkilerinin Bağdat ve diğer bölgelerle de aynı seviyede geliştirilip geliştirilemeyeceğini soran Başaran'a "Neden olmasın" diyerek, "Bizler Türkiye firmalarının en zor durumlarla bile çok yetenekli bir şekilde başa çıkabildiklerini biliyoruz ve Irak'taki durum zor, ama inanıyoruz ki siz başarılı olabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

İstanbul'un bölgede bir finans merkezi haline gelme hedefine de değinen Ricciardone, Türk ekonomisindeki ivmeye bakılırsa finansal sektörün büyüyeceğini söyleyerek "Son zamanlarda borsanın konsolidasyonu gibi bazı pozitif gelişmeler gördük" dedi.

Dünyada rekabetin çok fazla olduğunu ve bir çok bölgenin finans merkezi haline gelmeyi hedeflediğini dile getiren ABD Büyükelçisi, İstanbul'un bunu başaracağına inandığını dile getirdi.

Son olarak ABD ekonomisine ve siyasetine değinen Ricciardone, "Krizlerden sürekli daha güçlü çıktık ve innovasyon ve girişimcilik bizim için çok önemli" diyerek, Türkiye'nin de bu yönden ABD'ye benzerlik gösterdiğini dile getirdi.