Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Riskler konusunda Türkiye dünyadan ayrıştı

Riskler konusunda Türkiye dünyadan ayrıştı

  • Allianz Risk Barometresi'nin 2025 sonuçlarına göre, küresel iş dünyasının risk sıralamasında bu yıl üst üste dördüncü kez siber olaylar birinci olurken Türkiye'de ise ilk kez doğal afetler birinci sıraya yükseldi.

Giriş: 16 Ocak 2025, Perşembe 13:03
Güncelleme: 16 Ocak 2025, Perşembe 13:03

Allianz Commercial'ın her yıl küresel iş dünyasının önündeki riskleri belirleyen araştırması Allianz Risk Barometresi'nin 2025 sonuçları paylaşıldı.

Buna göre, küresel iş dünyasının risk sıralamasında bu yıl üst üste dördüncü kez siber olaylar birinci olurken, iş kesintisi ikinci sırada yer aldı. Türkiye’de ise ilk kez doğal afetler birinci sıraya yükselirken, makroekonomik gelişmeler ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırada ise listeye yeni giren yangın ve patlama riski bulunuyor.

Allianz'dan yapılan açıklamada yer verilen ve bu yıl 14'üncüsü yayımlanan Allianz Risk Barometresi, 106 ülke ve bölgede, 24 farklı sektörden 3 bin 778 risk yönetimi uzmanının görüşleriyle hazırlandı. Sonuçlara göre, küresel çapta şirketler için en büyük risk, geçen yıl olduğu gibi yine fidye yazılım saldırıları, veri ihlalleri ve bilgi teknolojileri (BT) kesintileri gibi siber olaylar oldu. Oyların yüzde 38'ini alan siber olayların ardından ikinci sırada, yüzde 31 ile iş kesintisi geldi.

İklim değişikliği, piyasa dalgalanmaları, rekabet gibi pazar gelişmeleri, yeni teknolojiler, kritik altyapı kesintileri ve iflas, barometrede önceki yıla göre en fazla artış gösteren riskler oldu. İki basamak birden yükselen iklim değişikliği yüzde 19 ile 7'nci sıradan 5'inci sıraya çıkarken, piyasa dalgalanmaları, rekabet gibi pazar gelişmeleri yüzde 14 ile 9'uncu sıradan 8'inci sıraya, yeni teknolojiler ise yüzde 10 ile 12'nci sıradan 10'uncu sıraya çıktı.

Deprem geçen yıl 3. sıradaydı

Türkiye’de ise geçen yıl üçüncü sırada yer alan doğal afetler, bu yıl yüzde 54 oranıyla en önemli risk olarak gösterildi. Geçen yıl en önemli risk olarak değerlendirilen makroekonomik gelişmeler bu yıl yüzde 50 ile 2'nci sıraya düştü. Bu yıl yangın ve patlama riski ilk kez listeye girerek yüzde 31 ile 3'üncü sırada yer aldı. Geçen yıl 3'üncü sırada yer alan siyasi risk ve şiddet ise bu yıl 4'üncü sıradan listeye girdi. Kritik altyapı kesintileri bu yıl listeye yeni giren risk faktörlerinden biri oldu. Güç kesintisi ya da köprü ve demir yollarındaki arıza gibi riskleri içeren kritik altyapı kesintileri, yüzde 8 ile 9'uncu sırada yer aldı.

"Farkındalık arttı"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Allianz Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Tolga Gürkan, kötü niyetli yazılımlar, veri ihlalleri ve kimlik avı saldırıları gibi tehditleri kapsayan siber olayların, son 4 yıldır üst üste en önemli risk olarak görüldüğüne dikkati çekti. Gürkan, "Bu sonuçtan yola çıkarak pandeminin, dijitalleşmeyi hızlandıran bir dönüm noktası olarak hayatımıza etkisinin ne denli büyük olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde risk barometresinde doğal afetlerin birinci sıraya yükselmesi, iş dünyasında afetlerin fiziksel, operasyonel ve finansal risklerine karşı farkındalığın arttığına işaret ediyor" ifadelerini kullandı.

Gürkan, ülkeyi derinden sarsan Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden henüz iki yıl geçmişken, her an karşı karşıya olunan bu riskin ilk sırada yer almasının da toplumsal olarak farkındalığın arttığına işaret ettiğini aktardı.