DÖVİZ ABONE OL

Rusya Merkez Bankası'nın 2023 yılının geri kalanında iç piyasadan Döviz alımlarını durdurarak düşüşü durdurmaya çalışmasına rağmen, dolar/ruble kuru geçen yılın Mart ayından bu yana ilk kez psikolojik açıdan önemli olan 100 seviyesini aştı.

Ruble bu yıl dolar karşısında yaklaşık yüzde 25 değer kaybederek gelişmekte olan piyasalar arasında en kötü performans gösteren para birimleri arasında yer aldı.

Ruble, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgalinin devam etmesi ve petrol fiyatlarının sınırlandırılmasını da içeren yaptırımların ihracattan elde edilen geliri azaltması nedeniyle geçen yıl Haziran ayındaki zirvesinden bu yana neredeyse yarı yarıya değer kaybetti.

Rusya Merkez Bankası Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ekonomiyi emtia fiyatlarındaki dalgalanmalardan korumak için uygulamaya konulan bütçe mekanizması kapsamında iç piyasadan döviz alımını durduracağını duyurmuştu. Kararın "mali piyasalardaki oynaklığı azaltmayı" amaçladığı belirtilmişti.

Bloomberg Rusya Ekonomisti Alexander Isakov rublede son yaşanan hareketleri şöyle değerlendirdi:

Rublenin istikrara kavuşması için politika faiz oranının yüzde 10'a yaklaşması ve federal bütçe harcamalarının mali tavan içinde tutulması gerektiğini tahmin ediyoruz.

Ruble yüksek ham petrol fiyatlarından faydalanabilir, ancak yerel para politikası para birimi için daha güvenilir bir çıpa olmaya devam edecektir.

Rusya Merkez Bankası'nın yurtiçi tasarrufları artırmak ve ithalatı azaltmak için 15 Eylül'deki toplantısında politika faizini 50-100 baz puan artırması gerekecek.

Zabotkin, başkent Moskova’da düzenlediği basın toplantısında, Rus ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rusya Merkez Bankası’nın iç piyasada döviz alımını durdurma kararı aldığını anımsatan Zabotkin, “Bu tedbiri kullanmayla ilgili deneyimlerimiz, döviz kuru seviyesi üzerinde önemli bir etkisinin olmadığını, ancak dalgalanmalara ve piyasa korkularını azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.” dedi.

Söz konusu nedenden ötürü, Rus rublesindeki değer kaybı ve alınan önlemlerin tehlike yaratmayacağını belirten Zabotkin, “Mali istikrar için tehlike görme konusunda, hayır, bugün bir tehlike görmüyoruz. Ancak piyasadaki oynaklığı daha da artıracağımız bir durumdan kaçınmak istiyoruz. Buna göre de yıl sonuna kadar döviz alınımının askıya alınmasını mümkün görüyoruz.” diye konuştu.

Zabotkin, Rus rublesindeki değer kaybının gerekçesine dair de değerlendirmelerde bulunarak, “Döviz kuru dinamiklerine gelince, hala mal ve hizmet ithalatı ve ihracatında olanların belirleyici olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Bankanın faiz kararlarının ruble üzerindeki etkisinin azaldığını anlatan Zabotkin, "Faiz oranının bir dizi değişken üzerindeki etkisi değişti. Bu özellikle de ruble döviz kuruyla ilgili ve faiz oranının ruble üzerindeki etkisi artık daha dolaylı bir durumda." ifadelerini kullandı.

Rusya Merkez Bankası, 9 Ağustos’ta mali piyasalardaki dalgalanmaları azaltmak için yıl sonuna kadar iç piyasada döviz alımını durdurma kararı almasına rağmen dolar-ruble paritesi Mart 2022’den bu yana bugün ilk defa 99 seviyesini aştı.

Uzmanlar, Rusya Merkez Bankası'ndan ilave adımlar gelmemesi halinde, yükselen petrol fiyatları nedeniyle Moskova Borsası'na döviz girişi başlamadan önce dolar-ruble paritesinin 100 seviyesini aşabileceğini belirtiyor.

Advertisement