Rusya Merkez Bankası'nın 2023 yılının geri kalanında iç piyasadan Döviz alımlarını durdurarak düşüşü durdurmaya çalışmasına rağmen, dolar/ruble kuru geçen yılın Mart ayından bu yana ilk kez psikolojik açıdan önemli olan 100 seviyesini aştı.
Ruble bu yıl dolar karşısında yaklaşık yüzde 25 değer kaybederek gelişmekte olan piyasalar arasında en kötü performans gösteren para birimleri arasında yer aldı.
Ruble, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgalinin devam etmesi ve petrol fiyatlarının sınırlandırılmasını da içeren yaptırımların ihracattan elde edilen geliri azaltması nedeniyle geçen yıl Haziran ayındaki zirvesinden bu yana neredeyse yarı yarıya değer kaybetti.
Rusya Merkez Bankası Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ekonomiyi emtia fiyatlarındaki dalgalanmalardan korumak için uygulamaya konulan bütçe mekanizması kapsamında iç piyasadan döviz alımını durduracağını duyurmuştu. Kararın "mali piyasalardaki oynaklığı azaltmayı" amaçladığı belirtilmişti.
Bloomberg Rusya Ekonomisti Alexander Isakov rublede son yaşanan hareketleri şöyle değerlendirdi:
Rublenin istikrara kavuşması için politika faiz oranının yüzde 10'a yaklaşması ve federal bütçe harcamalarının mali tavan içinde tutulması gerektiğini tahmin ediyoruz.
Ruble yüksek ham petrol fiyatlarından faydalanabilir, ancak yerel para politikası para birimi için daha güvenilir bir çıpa olmaya devam edecektir.
Rusya Merkez Bankası'nın yurtiçi tasarrufları artırmak ve ithalatı azaltmak için 15 Eylül'deki toplantısında politika faizini 50-100 baz puan artırması gerekecek.