Rusya'dan beklenmedik faiz indirimi
Rusya Merkez Bankası politika faizini beklenmedik bir şekilde % 15 seviyesine düşürdü
Rusya Merkez Bankası, ekonominin resesyona girme riskinin artmasının, rublenin istikrarını tehlikeye sokma ve enflasyondaki artışı dizginleme endişelerini güçlendirmesi ile birlikte, temel faiz oranını düşürdü.
Merkez bankasının bugün internet sitesinden yaptığı açıklamaya göre, bir haftalık ihale faizi yüzde 17'den yüzde 15'e indirildi. Bloomberg'in anketine katılan 32 ekonomistin biri dışında tümü faizlerin değiştirilemeyeceğini düşünüyordu. Bir analist faizin yüzde 9.75'e düşürüleceği tahmininde bulundu.
Merkez bankası, açıklamasında, "Enflasyon ve enflasyon beklentilerinin, ekonominin kademeli bir şekilde dış koşullardaki değişime uyum göstermesi ve kur dinamiklerinin fiyatlar üzerindeki etkisinin azalması ile birlikte, düşeceği tahmin ediliyor," dedi.
Guvernör Elvira Nabiullina, yetkililerden ve geçen ay faizlerin yüzde 10.5'ten artırılarak 1998'den bu yana en hızlı yükselişinin gerçekleştirilmesinin ekonomik faaliyetleri durma noktasına getirdiği uyarısında bulunan milyarder Oleg Deripaska dahil iş dünyasından gelen çağrılara boyun eğdi. En son Aralık 2011'de faiz indirimine giden merkez bankası, geçen yıl, ABD ve Avrupa'nın Ukrayna krizi dolayısıyla yaptırım uygulaması ile yükselen enflasyonu kontrol edebilmek için altı kez faiz artırdı.
Ruble dolar karşısında, faiz indirimi açıklamasının ardından 70 seviyesinin ötesine geçti ve Moskova saati ile 13:51'de yüzde 2.7 aşağıda 70.5770 seviyesindeydi.
Faiz Şoku
Moskova'da VTB Capital şef Rusya ekonomisti Vladimir Kolychev, faiz kararı öncesi yaptığı değerlendirmede, "Aşırı kur ve faiz şoku, bankacılık sektörü ve reel kesime sıkıntı dalgaları göndermeye devam ediyor, bu da politikanın gevşetilmesi tartışmalarını güçlendiriyor" dedi.
Ukrayna'da tansiyonun artması, petrolün yedi ay üst üste düşmesi ve bunun da dünyanın en büyük enerji ihracatçısını resesyonun kıyısına getirmesi ile birlikte, yaptırımların daha da sıkılaştırılması tehdidini getiriyor.
Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, Rusya'nın gayrısafi yurtiçi hasılasının 2015'te yüzde 4 daralması ve 2016'da yüzde 0.5 büyümesi bekleniyor.
Tüketici fiyatları endeksi Aralık ayında önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.4 arttı ve beş yılı aşkın sürenin en güçlü artışını gösterdi. Ekonomi Bakan yardımcısı Alexey Vedev'e göre, enflasyon Mart ya da Nisan'da yüzde 15 ila yüzde 17 aralığına çıkabilir.
Düzenleyici kurum rublenin, programdan önce, kasım ayında serbest dalgalanmaya bırakılmasına karar verdi ve bunun sonucu ülkenin rezervleri geçen yıl, rublenin desteklenmesi çabaları ile birlikte, 88 milyar dolar eridi. 16 Aralık'ta erken saatlerde ilan edilen acil faiz artırımı döviz piyasasını sakinleştiremedi.
Sınırlı Esneklik
Rusya'nın şimdi, Standard & Poor’s'un 26 Ocak'ta, ülkenin döviz cinsinden kredi notunu son 10 yılda ilk kez yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesinin ardından yaptığı değerlendirmede, "daha sınırlı" bir para politikası esnekliği ile baş başa kaldığını kaydetti.
Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ekonomi danışmanı Andrey Belousov, politika yapıcıların karşılaştığı zorluklara dikkat çekerek, 15 Ocak'ta yaptığı açıklamada, mevcut faiz seviyelerinde iş yapmanın "imkansız" olduğunu söyledi.
Belousov'un yorumları, Rusya Merkez Bankası'nın, para politikasından sorumlu Başkan Yardımcılığı'na Dmitry Tulin'in getirilmesinden bir gün sonra geldi. Bu Banka'da Nabiullina'nın Haziran 2013'te başa geçmesinden bu yana en büyük yönetim değişikliğini işaret ediyor. Bu değişiklik, politika yapıcıların krize daha hızlı tepki vermeleri gerektiği şeklinde Putin'den gelen azarın ardından geldi.
Londra'da Barclays Plc ekonomisti Eldar Vakhitov, faiz kararı öncesi e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Bankalar yüksek politika faizinden ciddi bir şekilde endişe duyuyorlar," dedi ve "Tulin'in para politikasına yaklaşımı, ders kitaplarında yazan politika tepkilerinden ziyade, Rus bankacılık sisteminin kendine has özelliklerine daha uygun olabilir" şeklinde görüş belirtti.