S&P Türkiye'nin kredi notunu yükseltti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu BB'den BB+'ya yükseltti (20:02'de güncellendi)
Standard & Poor's Türkiye ekonomisinin güçlü mali performansını tehlikeye atmadan yavaşça toparlandığını açıklayarak Türkiye'nin notunu artırdı.
S&P ayrıca görünümün durağan olduğunu ifade ederek, uzun vadeli kredi notunu BB'den BB+'ya yükselttiğini belirtti.
Açıklama sonrası dolar/TL 1,82'nin altına geriledi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunun ''BB ''ya yükseltmesine ilişkin, ''Önümüzdeki yıllarda, iç talebin ve ihracatın artışını yansıtacak şekilde ekonomik büyümenin hızlanmasını bekliyoruz'' açıklamasını yaptı.
S&P'nin resmi web sitesinde yer alan açıklamada, ''2012 yılının ikinci yarısı boyunca Merkez Bankasının daha uygun politika duruşu sergilemesiyle sermaye akışında iyileşme görüldü. Yıllık kredi büyümesi yaklaşık yüzde 20'ye yükseldi. Yakın zamanda politikaların yavaş yavaş Türkiye'nin düşük yapısal tasarruf oranına hitap etmesini ve finansal riski sınırlamasını bekliyoruz'' ifadeleri kullanıldı.
Çözüm sürecinde Türkiye'nin barışçıl yollarla sorunun çözümünü sağlamasının kredi notuna, mali ve ticari performansa olumlu etkisi olabileceği belirtilen açıklamada, ani kredi artışlarının, cari açıkta yaşanabilecek kayda değer artışların da Türkiye'nin kredine notuna olumsuz yansıyabileceğine dikkat çekildi.
Türkiye'nin önümüzdeki dönemde iç talep ve ihracat artışını birlikte kaydedebileceğine işaret edilen açıklamada, ''Önümüzdeki yıllarda, iç talebin ve ihracatın artışını yansıtacak şekilde ekonomik büyümenin hızlanmasını bekliyoruz'' öngörüsüne yer verildi.
Açıklamada, Türkiye'nin 2014 ve 2015 yıllarında gerçekleşecek yerel, genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin potansiyel risk olarak görüldüğü dile getirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Mali açığın 2014-2015 yıllarında gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 2,5'i oranında gerçekleşmesini beklememize rağmen, mali durum daha kötüleşebilir. Tarihsel olarak, ekonomi politikaları büyümeye odaklanırken, büyümenin içeriğine daha az odaklanılmakta.''