EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahasında 2025'in ilk çeyreğinde günlük 9,1 milyon metreküp gaz üretileceğini ve 4 milyon hanenin ihtiyacının karşılanabileceğini bildirdi.

Bayraktar, Türkiye’nin 2035 yılına kadar yıllık 2 bin megavat YEKA kapasitesi ile, kurulu yenilenebilir enerji gücünü 120 bin megavata çıkarmak istediğini söyledi.

İstanbul’da düzenlenen lansman toplantısında konuşan Bayraktar, rüzgar ve güneş enerji santralleri için 80 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı olduğunu söyleyerek “Yeni iletim hattı için 11, 12 yılda 28 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç var. Toplam 108 milyar dolarlık yeni bir yatırım ve reform sürecini başlatmış olacağız” dedi.

Bayraktar, rüzgar için 28 Ekim’de, güneş için de 4 Kasım’da ilana çıkılacağını belirtti ve “RES yarışma tarihi 28 Ocak, GES yarışma tarihi 4 Şubat olacak” dedi.

Alparslan Bayraktar, YEKA izin süreçlerini kısaltacak yasal düzenlemeyi de önümüzdeki süreçte TBMM’ye sevk edeceklerini anlatırken, bugün için 48 ayı bulan izin süreçlerinin 2 yılın altına çekilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Bayraktar “Küçük modüler reaktörlerle alakalı kanunu düzenleme hazırlığımız var” dedi. Bayraktar Bloomberg’e yaptığı açıklamada küçük modüler reaktörlere ilişkin “Çin ile onu da görüşüyoruz ama esas olarak büyük ölçekli proje konuşuyoruz” ifadesini kullandı.

Advertisement