HABERLER ABONE OL

İstanbul Concept Kurucusu ve Türk-Alman İşadamları Derneği Kültür Ateşesi Işık Gençoğlu, sanatta KDV oranının sıfırlanması çağrısı yaptı.

Bloomberg HT Üst Düzey programında Arzu Maliki'nin konuğu olan Gençoğlu, sanat piyasasındaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Gençoğlu'nun programda öne çıkan ifadeleri şunlar oldu:

Yaz dönemini geride bırakıyoruz, şu anda tam durgunluk döneminin en zirve yaptığı zamandayız. Sanatçılar, galeriler yeni sezona hazırlandılar.

12 Eylül'de biz sezonu açıyoruz, solo büyük bir sergiyle sezona giriyoruz.

Ekonomi durduğu zaman sanatta duruyor. Böyle durumlarda sanat ilk vazgeçilen şey. Biz İstanbul Concept olarak olayın akademi tarafında da varız. Sanatı öğrenmek, eserleri görmek ve bilmek bir sosyal haktır diye düşünüyoruz.

"Sektörde tekelcilik var"

Sektörde küçük bir pasta var ve herkes buradan pay almaya çalışıyor. Sektörde tekelcilik elbette var bize yansımasa da fuarcılık alanında Türkiye'de çok ciddi bir tekelleşme var.

Sanatta bütün o boya malzemelerinin hepsi ithal, çok azı yerli sermaye, kağıtlar ve tuval malzemeleri de ithal. Aslında sanatçılar da kendi çaplarında birer küçük girişimciler.

Maalesef malzemelerin o pahalılığı fiyatlara yansıyor hepsi Döviz üzerinden gidiyor. Ama Türk sanatçıları artan maliyetleri olduğu gibi yansıtamıyor mesela fiyatlar arttı deniyor ama pazara baktığınız zaman o kadar da arttığını düşünmüyorum.

Bir yandan da yurt dışından gelen sanatçılarımız var, bazı sanatçılar Türkiye pazarında döviz fiyatlarını düşürüyorlar alım gücü azaldığı için.

KDV sıfırlanmalı

Herkes şu anda satışların ne kadar azaldığından bahsediyor. İnternet üzerinden satışlar da devam ediyor, çok güzel açık artırmalar var, burada özellikle yurt dışı pazarı çok iyi.

Biz İstanbul Concept olarak ikinci el satışta iyi değiliz yani şu anda bunu yapmamayı tercih ediyoruz ileride belki yapabiliriz. Ama şu anda bizim yapmaya çalıştığımız şey sanatçıların görünürlülüğünü sağlamak ve onlara koleksiyonerler kazandırmak.

KDV oranlarına bakarsak bazen satmamayı tercih ettiğiniz işler oluyor. Türkiye'de doğrudan sanatçının ofisine gidip ondan almak istiyorlar, çünkü öbür türlü biz galericiler fatura keseceğiz ve bunun da yüzde 20 KDV'si olacak.

Bana göre makul KDV oranı sıfırdır, çünkü sanatta KDV olamaz.

Sanatçı kategorisinde olan devlet sanatçılarının vergiden muafiyetleri oluyor. Mesela bu müthiş bir şey. Ben böyle sanatçılarla çalışmaya çok seviyorum çünkü o zaman biz sadece sanat danışmanlığı yapmış oluyoruz.

Türkiye'deki sanat fuarları ne kadar başarılı?

Galeriler haklı olarak o kadar büyük paraların altından kalkmak için risk alamıyorlar. Risk alamadıkları için zaten sattıkları sanatçıların eserlerini koyuyorlar.

Zaten koleksiyoner adı altında çok da koleksiyoner olmayan ama yeni paranın sahibi başka bir profil var şu anda.

Sadece biraz cesaret, biraz renklilik, biraz sanatın hak ettiği gibi bir görünürlülük gerekiyor. Piyasada hep aynı insanlar dönüyor o yüzden bir sanatçı fuara katılmayı gerek görmüyor zaten kendi galerisinde müşterisine ulaşıyor.

Fuar sahiplerine çok büyük sorumluluklar düşüyor, şehre akan halkla beraber etkinlikler olması gerekiyor o zaman belki daha başarılı olabilirler. Şu anda zaten 3-5 kişi üzerinden dönüyor sanat piyasası.

Advertisement