Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Şimşek: 5 milyon vatandaşımıza iş bulmuşuz

Şimşek: 5 milyon vatandaşımıza iş bulmuşuz

Şimşek, " Biz son 5 yıl içinde ekonomimizde yaklaşık 5 milyon vatandaşımıza da iş bulmuşuz. Bu reel bir göstergedir" dedi

Giriş: 24 Haziran 2013, Pazartesi 12:09
Güncelleme: 24 Haziran 2013, Pazartesi 13:56

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Devlet Malzeme Ofisi (DMO) arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde kamu alımlarında Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) payının yükseleceğine inandığını bildirdi.

Rixos Otel'de düzenlenen KOSGEB-DMO İşbirliği Protokolü İmza Töreni'ne katılan Şimşek, burada yaptığı konuşmada, KOBİ'lerin Türkiye ekonomisi için çok önemli olduğunu söyledi.

KOBİ'lerin her alanda ekonomiye çok büyük katkı sağlayan bir kesim olduğunu belirten Şimşek, "Tabii ki bunlara yardımcı olmamız, DMO yoluyla, bu protokolle rehberlik yapmamız son derece önemli. Bu protokol çerçevesinde ben inanıyorum ki kamu alımlarında KOBİ'lerin payı yükselecektir. Çünkü onlarla bilgi paylaşımı ve doğrudan diyalog, bu işi kolaylaştıracaktır" diye konuştu.

Bakan Şimşek, bunun da ötesinde KOBİ'lerin ekonomideki durumlarını daha da düzeltmek için yaptıkları çok iş olduğunu vurgulayarak, geçmişte KOBİ'ler üzerindeki vergi yükünü ciddi şekilde aşağı çektiklerini ifade etti.

Sadece bununla da yetinmediklerini aktaran Şimşek, şu an Meclis'te olan Gelir Vergisi Kanun Tasarısı ile de KOBİ'lere önemli avantajlar sağlandığını bildirdi.

Bu tasarıya göre, ilk kez işini kuran 29 yaşına kadar ki gençlerin, ilk 3 yılda asgari ücrete kadar elde edecekleri gelirin vergiden istisna tutulduğunu belirterek, bunun çok önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Söz konusu tasarının, tarım sektörüne ilişkin de önemli avantajlar getirdiğini anlatan Şimşek, "Bunun dışında biz geçmiş dönemde vergi yükünü ciddi oranda düşürdük. Kurumlar Vergisi'ni, Gelir Vergisi'ni düşürdük ve bu sayede bir KOBİ veya bir şirketimiz, 100 liralık bir kar elde ettiğinde ve bu karı dağıttığında eskiden yüzde 65 vergi veriyordu, biz bunu yüzde 34'e kadar indirdik. Tabi ki istihdam üzerindeki yükleri de indirdik. Bundan 10 yıl önce ortalama ücret üzerindeki vergi ve prim yükü yüzde 42,5'tu, şimdi bunu yüzde 37'ye kadar indirdik. Bu yüksek hala ama imkanlar olursa bu daha da düşürülebilir" şeklinde konuştu.

- "Çok ciddi düzenlemeler yaptık"-

Geçmişte hükümetlerinin çok ciddi düzenlemeler yaptığına dikkati çeken Şimşek, amaçlarının, ülkedeki katma değeri yükseltmek ve ülkeyi daha ilerilere götürmek olduğunu ifade etti.

Şimşek, h?ükümetleri döneminde özel sektör yatırımlarının, daha önceki dönemlere göre çok yüksek oranda arttığını dile getirerek, özel sektörün önünü açtıklarını ve bunun sayesinde ülkede katma değerin, ihracatın arttığını ve ekonominin büyüdüğünü kaydetti.

Ekonominin nereden nereye geldiğinin belli olduğunu belirten Şimşek, şöyle konuştu:

"1990 yılında milli gelir 198 milyar dolar. 2000 yıllarının başına geliyorsunuz, hala 200 milyar dolar. Yani 10 yıl yerinde saymış ama 2012'ye bakıyorsunuz, bu rakam neredeyse 800 milyar dolara ulaşmış. Şimdi, 'Efendim bunda doların değerlenmesinin katkısı var.' Tabii ki var ama doların değerlenmesini mümkün kılan, bunu idare edebilen bir verimlilik alt yapısı yoksa, yani ekonomide bir verimlilik artışı yoksa bunu idame etmek mümkün değildir. Burada önemli olan verimlilik, istihdam artışıdır. Biz son 5 yıl içinde ekonomimizde yaklaşık 5 milyon vatandaşımıza da iş bulmuşuz. Bu reel bir göstergedir. Bu, ekonominin son 60 yıldaki en büyük küresel krizin yaşandığı dönemde kat ettiği mesafeyi göstermesi açısından çok önemlidir. 5 milyon istihdam, hafife alınacak bir konu değildir. Neden? Çünkü aynı dönemde AB'deki 27 ülkenin tamamında 1 tane dahi ilave istihdam yaratılamamıştır. Bu önemli bir konu."

- "KOBİ'lerin en büyük sorunu kayıtdışılık"-

KOBİ'lerin en büyük sorununun kayıtdışılık olduğuna işaret eden Şimşek, kayıtdışılığın hem KOBİ'lere hem de ekonomiye ciddi zarar verdiğini söyledi.

Bakan Şimşek, yükleri mümkün olduğunca aşağı çektiklerini belirterek, "Artık kayıtdışında kalmanın, eskiden olduğu gibi bir vergi boyutuyla bahanesi giderek ortadan kalkmıştır. Kayıtdışı kalmak, bütün defterlerin, belgelerin güvenilirliğini azaltıyor" dedi.

Son dönemde şeffaflaşma ve kayıtdışılığı azaltma için atılan adımlara KOBİ'lerin de katkı vermesi halinde hem kendi ölçeklerinin büyüyeceğini hem de Türkiye'nin daha verimli, inovatif bir çerçevede büyümesinin önünü açacaklarını belirten Şimşek, kayıtdışılık konusunda tabi ki daha atılacak adımlar olduğunu ifade etti.

AA