Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Şimşek: Son yaşanan çalkantının kalıcı etki yapacağını düşünmüyorum

Şimşek: Son yaşanan çalkantının kalıcı etki yapacağını düşünmüyorum

  • Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye'nin ihracata bağımlılığının benzer ülkelere göre daha düşük olduğunu ve ticaret savaşının etkilerinin görece daha az olacağını dile getirdi.

  • Şimşek dezenflasyonun 2025'te güçlü şekilde gerçekleşmeye devam edeceğini dile getirdi ve piyasada son yaşanan çalkantıların kalıcı etki yapacağını düşünmediğini söyledi.

  • Şimşek "Korumacılık mevcut haliyle kalırsa küresel ekonomide Almanya - Fransa büyüklüğünde kayıp yaşanabilir" dedi

Giriş: 07 Nisan 2025, Pazartesi 10:29
Güncelleme: 07 Nisan 2025, Pazartesi 12:03

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Tarım ve Orman Şurası'nda yaptığı konuşmada şu anda ciddi bir korumacılık ve sorun setiyle karşı karşıya olunduğunu, korumacılık mevcut haliyle kalırsa küresel ekonomide Almanya-Fransa büyüklüğünde kayıp yaşanabileceğini ifade etti.

2. Dünya Savaşı sonrası kurulan kural bazlı sistemin ciddi kırılmalar yaşadığını belirten Şimşek bundan bütün sektörlerin etkileneceğini belirtti.

Şimşek dış ticaretteki kırılmaların Türkiye ekonomisine orta uzun vadede yansıması olacağını ancak benzer ülkelere göre 'görece daha az' olacağını dile getirerek "Bize yansımaları daha sınırlı olacak çünkü bizde belirleyici olan güçlü iç taleptir, net ihracat değildir." diye konuştu.

Şimşek piyasada son yaşanan çalkantıların kalıcı etki yapacağını düşünmediğini söyleyerek "Ciddi bir enflasyon sorunuyla karşı karşıya olduğumuz ortada ama önce enflasyonu kontrol altına aldık. Dezenflasyonda başarı var, programa yakın gidiyor. Son yaşanan çalkantıların kalıcı bir etki yapacağını düşünmüyorum" dedi.

Lira'daki yüzde 3'lük değer kaybının enflasyona sınırlı etkisinin Nisan ayında görülebileceğini belirten Şimşek dezenflasyonun 2025'te güçlü şekilde gerçekleşmeye devam edeceğini dile getirdi.

Dünyanın karşı karşıya olduğu önemli sorunlardan bir tanesinin de yüksek borçluluk olduğunu ifade eden Bakan Türkiye'de brüt borcun milli gelire oranının yüzde 93 ile dünya ortalamasının çok altında olduğunu belirtti.

Demografik yapı anlamında Türkiye'nin avantajının 20 yıl daha devam edeceğini kaydeden Şimşek "Doğurganlık oranı düştüyse de çalışma çağındaki nüfusun artışı devam edecek. Türkiye'de kadınların işgücüne katılım oranı OECD ortalamasını yakalayacak, bunun olması için her şeyi yapacağız" dedi.