Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Şimşek: Enflasyonu uzun vadede %5'in altına düşürmeliyiz

Şimşek: Enflasyonu uzun vadede %5'in altına düşürmeliyiz

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,"Önümüzdeki dönemde enflasyonu çok hızlı bir şekilde tekrar yüzde 5-7 aralığına, arkasından yüzde 5'e, uzun vadede de yapısal reformlarla yüzde 5'in altına kalıcı olarak düşürmemiz lazım" dedi

Giriş: 03 Mart 2016, Perşembe 16:50
Güncelleme: 03 Mart 2016, Perşembe 16:51

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Önümüzdeki dönemde enflasyonu çok hızlı bir şekilde tekrar yüzde 5-7 aralığına, arkasından yüzde 5'e, uzun vadede de yapısal reformlarla yüzde 5'in altına kalıcı olarak düşürmemiz lazım" dedi.

Şimşek, Okan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde kurulan Okan Finans Lab ile İşletme Strateji Lab'in açılışının ardından, finansal piyasalardaki gelişmeler ve İstanbul Finans Merkezi'nin geleceğine ilişkin konferans verdi.

Küresel büyümenin sıkıntılı olduğunu ve geçen yıl yüzde 3 civarına gerileyen bir küresel büyümenin konuşulduğunu ifade eden Şimşek, bu yıl ise yüzde 3'ü yakalamanın zor gözüktüğünü dile getirdi.

Şimşek, küresel ölçekte alınan tüm tedbirlere rağmen böyle bir resimle karşı karşıya kalındığını belirterek, "Parasal gelişme yetmedi, sıfır faiz yetmedi ve şimdi negatif faiz ortamı söz konusu. Şu anda 6 trilyon dolardan fazla tahvil stokunun faizi negatif. Küresel talebin zayıf seyrettiği böyle bir ortamdan bahsediyoruz. Dünyanın, bütün bu çabalara tepki vermekte zorlandığı bir konjonktürden bahsediyoruz. Eksi faiz uygulaması bir nevi trajedidir. Çünkü fazla bir seçenekte kalmadı" diye konuştu.

ABD Merkez Bankasının (Fed) geçen yıl sadece 25 baz puan artış yaptığının düşünüldüğünü aktaran Şimşek, aslında Mayıs 2013’ten bu yana Fed’in faiz artışının 325 baz puan olduğunu dile getirdi.

"Enflasyonu düşük tek haneye indirmemiz lazım"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, enflasyonu tek haneye indirdiklerini belirterek, ancak halen yüksek enflasyon rakamlarının devam ettiğini söyledi.

Bugün enflasyon rakamlarının açıklandığını hatırlatan Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

"Biliyorsunuz yüzde 9'un üzerinden 9'un altına, yüzde 8,8 civarına indi. Doğrusu hala enflasyon bizim karşı karşıya olduğumuz en temel sorun alanlarından bir tanesi. Mutlaka bu konuda önümüzdeki dönem dikkatli bir politika gütmemiz gerekiyor. Niye? Her ne kadar manşet enflasyon indiyse de çekirdek enflasyon yükselmeye devam etti. Çekirdek enflasyon neredeyse çift haneye dayanmış durumda. Onun için önümüzdeki dönemde enflasyonu çok hızlı bir şekilde tekrar yüzde 5-7 aralığına, arkasından yüzde 5'e, uzun vadede de yapısal reformlarla yüzde 5'in altına kalıcı olarak düşürmemiz lazım. Enflasyonu tek haneye düşürmek büyük bir başarı kim ne derse desin."

Şimşek, 30-40 yıl boyunca hükümetlerin "enflasyonu düşüreceğiz" dediğini ancak başaramadığını anımsatarak, "Şimdi enflasyon tek hanede. Tek hanede tutmak tabii bir başarı ancak mutlaka bizim düşük tek haneye indirmemiz lazım. Bundan sonraki performansın kriteri o olmalı" diye konuştu.

"20 yıl içerisinde robotlar geliyor"

Ülke olarak son 13 yılda önemli kazanımlar elde edildiğini, geçen yılki büyümenin yüzde 4 seviyesinde beklendiğini söylen Şimşek, Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerin yüzde 1,1 seviyesinde büyüdüğü dikkate alındığında Türkiye'nin yüzde 4 büyümesinin önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Rusya ile Suriye gerginliği olmadan da iki ülke arasındaki ticaretin sıkıntılı olduğunu anlatan Şimşek, Rusya'da emtia fiyatları düşüşü nedeniyle ekonomik sıkıntının baş gösterdiğini ve ciddi küçülme yaşandığını ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, zor konjonktürde Türkiye'nin şanslı olduğunu çünkü güçlü bir hükümetin, gece-gündüz reformlar için çalıştığını ve reformları uygulamaya koyduğunu anlattı.

ABD gibi iş gücü piyasasının esnek olduğu ülkelerde işsizlik oranlarının yüzde 5 ve altında olduğunu belirten Şimşek, iş gücü piyasasının esnek olmadığı Türkiye gibi ülkelerde işsizliğin bunun 2 katı olduğunu dile getirdi.

Şimşek, OECD ülkeleri arasında en katı iş gücü mevzuatına sahip ülkenin Türkiye olduğunu kaydederek, Türkiye'nin mevcut iş gücü mevzuatıyla yoluna devam edemeyeceğinin ve mutlaka bu konudaki çabalara toplumun bütün kesimlerinden destek vermesi gerektiğini dile getirdi.

"Reformları yapmadığımız takdirde önümüzdeki 20 yıl içerisinde Türkiye gibi ülkelerde şu anda bizim garanti gördüğümüz alanların yüzde 70'sine yakın kısmında robotlar çalışabilecek. Birçok alanda özellikle de imalat sanayisinde robotlar devreye girecek. Siz reform yapmaya durun, robotlar geliyor. 20 yıl sonra çok farklı bir dünya göreceğiz" diyen Şimşek, reformlar açısından gelecek 1 yılının çok önemli olduğunu kaydetti.

Şimşek, ulusal seferberlik anlayışı ile reformların hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Gelin görün ki şu anda Meclis'in görüntüleri hiç ona imkan sağlamıyor. Buna rağmen gerekirse hiç tatile girmeden bütün reformları Meclis'ten geçirmemiz lazım. Reform yapmazsak ne olur? Büyüme düşük devam eder, işsizlik yüksek olmaya devam eder, faiz yüksek olmaya devam eder ve kredi notumuz düşebilir"