Şimşek: Kadın istihdamının 10 puan artması milli geliri 3 puan artırıyor
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Yapılan çalışmalara göre kadın istihdamının 10 puan artması halinde milli gelir 3 puan artıyor" dedi
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yapılan çalışmalara göre kadın istihdamının 10 puan artması halinde milli gelirin 3 puan arttığını söyledi.
Şimşek, Aziz Sancar Vakfı tarafından düzenlenen GIS Projesi 2017 Uluslararası STEM Panelinde konuştu.
Panelde, Afrikalıların "Bir erkek çocuğunu eğitirseniz bir bireyi eğitmiş olursunuz, bir kız çocuğunu eğitirseniz ailenin tamamını, hatta ülkenin tamamını eğitmiş olursunuz." atasözünü aktaran Şimşek, kızların bilim alanında eğitim almasının ülkenin geleceği için olmazsa olmaz bir girişim olduğunu dile getirdi.
Şimşek, Türkiye'de nüfusun yüzde 49,8'ini kadınların oluşturduğunu anımsatarak, tek motorla uzun süre uçuş yapan bir uçağın düşünülemez olduğunu ifade etti.
"Kadınların eğitimde, iş hayatında ve diğer bütün alanlarda aktif olmadığı bir ülke, tek kanatlı bir kuş gibidir, tek motorlu bir uçak gibidir." diyen Şimşek, kadınların eğitimde yer almasını çok önemsediklerini vurguladı.
Şimşek, bunun aynı zamanda dinin de bir vecibesi olduğuna dikkati çekerek, "İlk emir 'oku' ve bu emir bütün insanlık için söz konusu. Peygamber Efendimiz de 'Eğitim herkese farzdır' diyor." diye konuştu.
"Türkiye'de eğitimli kadınlar arasında iş gücüne katılım yüzde 70'in üzerinde"
Mehmet Şimşek, yapılan çalışmalara göre kadın istihdamının 10 puan artması halinde milli gelirin 3 puan arttığını söyledi.
Bir kız okuyup iş sahibi olursa, elde ettiği gelirin yüzde 90'ını ailesine harcadığı bilgisini veren Şimşek, erkek çocuklarda bu oranın yüzde 30 civarında olduğunu kaydetti.
Şimşek, okullaşmaya verdikleri önem sayesinde bugün kızlarda okullaşma oranının yüzde 95'lere kadar çıktığını dile getirdi.
İş gücüne katılım oranının da arttığına dikkati çeken Şimşek, Türkiye'de eğitimli kadınlar arasında iş gücüne katılım oranının yüzde 70'in üzerinde olduğunu, bu anlamda Türkiye'nin Avrupa'dan, gelişmiş ülkelerden pek bir farkı olmadığını ifade etti.
Şimşek, ancak okula gitmemiş ya da sadece ilkokul mezunu olan kadınlar arasında iş gücüne katılım oranının yüzde 15-18 arasında olduğunun altını çizdi.
Bütçenin 5'te birini eğitime harcadıklarını vurgulayan Şimşek, özellikle kızların eğitime kazandırılması için şartlı nakit yardımı getirdiklerini anımsattı.
Şimşek, Türkiye'nin kadınlar olmadan sürdürülebilir yüksek büyümeyi başaramayacağını ifade etti. Türkiye için tek seçeneğin olduğunu aktaran Şimşek, bunun da daha çok kızın okuması olduğunu dile getirdi.
"Türkiye'de okuma çağında olan 900 bin Suriyeli çocuk var"
Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye'de eğitime erişim konusunda bir sorun kaldığına inanmadığını söyledi.
Türkiye'de okuma çağında olan 900 bin Suriyeli çocuk olduğunu belirten Şimşek, hedeflerinin bir iki yıl içinde okuma çağındaki bütün çocukları eğitime kazandırmak olduğunu, yoksa kayıp bir nesil ile karşılaşılabileceğini kaydetti.
Şimşek, Türkiye'nin Suriyelilere 25 milyar dolar harcadığını dile getirdi.
Bilginin artık her yerde olduğuna işaret eden Şimşek, önemli olanın analiz yapabilmek, analitik düşünmek ve sorunları çözebilmek olduğunun altını çizdi.
Şimşek, eğitim sistemi sık sık değişse de ilerlemelerin de kaydedildiğini belirterek, şunları anlattı:
"Şimdi belki diyeceksiniz; 'PISA sınavlarında arzuladığımız yerde değiliz' diye. Doğru… Fakat o son değerlendirmede Suriyelileri de kattılar. Gerilemişiz gibi bir kanı oluşabilir. Bunları ayırdığınız zaman aslında gerileme yok. Türkiye, eğitim kalitesinde genel anlamda ilerliyor. Eğitime erişim de ilerliyor."
"Sanayide kadın oranı yüzde 17"
Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ise artık iş hayatının birden fazla disiplinlerin bir arada çalıştığı bir ortam olduğunu, bu nedenle tek bir alanda iyi olmanın yetmediğini söyledi.
Eğitimin bir vizyon açmak ve farkındalık yaratmak adına kritik olduğunu ama hayat boyu eğitimin daha ön plana çıkacağını belirten Okyay, tutkulu ve meraklı olmanın her şeyin temeli olduğunu dile getirdi.
Okyay, sanayide kadın oranının yüzde 17 olduğunu, bu oranın artırılması gerektiğinin altını çizdi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Demirköz de kadınların haklarını en başta erkeklerin savunmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.
Kurulların devletin halkla etkileşen kısmı olduğuna işaret eden Demirköz, bir çok kurulda kadın sayısının ya az olduğunu ya da hiç olmadığını dile getirdi.
Demirköz, Türkiye'deki profesörlerin ancak yüzde 20'sinin kadın olduğunu hatırlattı.
Demirköz, "Çocuklara soru sorarken ne olacaksın diye sormayın. İstirham ediyorum. Ne yapmak istiyorsunuz diye sorun?" ifadelerini kullandı.
"Kadınlar sadece ikinci motor değil, kadınlar aslında motorun ta kendisi…"
UNESCO Uluslararası Eğitim Direktörü Mmantsetsa Marope ise UNESCO'da hangi alanda olunursa olunsun kadın erkek eşitliğine inanıldığını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Şimşek’in "uçaklar tek motorla uçamaz" benzetmesine atıfta bulunan Marope, "Kadınlar sadece ikinci motor değil, kadınlar aslında motorun ta kendisi…" dedi.
Hedefe Psikoloji Kurucusu Nurten Sancak da ergenlikten itibaren çocukların rol model aradığını kaydetti.
İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök ise kızları sürdürülebilir kalkınmanın en tepesine koyduğunu bildirdi.