Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Şirketler 2015’te yönetici isithdamında temkinli

Şirketler 2015'te yönetici istihdamında temkinli

Ülkedeki siyasi belirsizlik şirketlerin orta ve üst düzey yönetici istihdam politikasında da kendisini gösteriyor

Giriş: 14 Ağustos 2015, Cuma 15:35
Güncelleme: 17 Ağustos 2015, Pazartesi 10:02

Hükümet belirsizliği, erken seçim olasılığı şirketlerin yatırım ve istihdam artışına yönelik kararlarını da etkiliyor. Orta ve üst düzey yönetici istihdamı alanında faaliyet gösteren şirket yöneticileri, belirsizlik ortamında şirketlerin daha temkinli olduğunu belirtiyor.

Konuyla ilgili Chronos Consulting Ülke Müdürü Eylem Atılgan, şirketlerin bu yılki işe alım davranışını şu sözler ile açıklıyor:

“İçinden geçtiğimiz politik ve ekonomik belirsizlik ortamında yöneticiler de, şirketler de temkinli davranıyor. Şirketler ihtiyaca rağmen pozisyon açma ve uygun adaya karar verme konusunda yavaş davranıyor. Yöneticiler ise sunulan tekliften çok teklifi yapan şirketin sürdürülebilir başarısını sorguluyor. Dolayısıyla orta ve üst düzey yönetici seçme ve değerlendirme süreleri bu dönemde biraz uzadı.”

Eylem Atılgan, yönetici seçme ve yerleştirmesinde sektörlere göre bir düşüş ya da artış görmüyor, ama bununla birlikte şirketlerin orta ve üst düzey yöneticilerin istihdamında bir ayrıma da işaret ediyor:

“Konjonktürel dalgalanmalar nedeniyle şirketlerin çoğunda orta seviye yönetici koltukları elzem olmadıkça bekletiliyor. Bununla beraber, kritik önem teşkil eden üst düzey yönetici seviyelerine olan talebin niceliği ciddi oranda etkilenmiyor, bu koltukların işin ehli kişilerce tutulması şart.”

Atılgan, kriz ve belirsizlik döneminde yönetici adaylarında aranan özellikleri ise şöyle sıralıyor:

“Kriz yönetimini bilen, krizin içinde barındırdığı fırsatları görebilen, buna göre strateji geliştirebilen, zamanında ve en isabetli kararları alarak gerekli değişimi sağlayabilen, müşterilerini, insan kaynaklarını ve varsa borsada işlem gören hisse senetlerindeki istikrarı koruyabilen ve tüm bu süreçte çalışanlarının güvenini yüksek tutabilen yöneticiler”

-‘Şirketler iç kaynaklara dönüyor’

Atılgan, şirketlerin istihdam planlarını askıya almalarını genellikle belirsizliğe bağlı olduğunu vurguluyor “önlerini görene kadar, zorunlu kalmadıkça pozisyon açmıyorlar, zorunlu hallerde iç kaynaklarına dönüyorlar." ifadesini kullanıyor.

-Orta ve üst düzey yönetici farklılığı

Orta ve üst düzey yönetici seçmede şirketlerin yaklaşımındaki farklılığa Egon Zender Yönetici Ortağı Murat Yeşildere de işaret ediyor.

Bloomberg HT Televizyonunda Hande Demirel’in sorularını yanıtlayan Yeşildere, “Söz konusu roller karar mekanizmasına tesir eden, sıklıkla karar mekanizmasının içinde olan roller. Bu nedenle bu koltukların boş bırakılma lüksleri yok. Ekonomik iniş ve çıkışlar şirketlerin kararlarını farklı açıdan etkiliyor. Bu koltukları boşaltmak veya bu koltuklarda tasarrufa gitmek değil, aksine performans düşüklüğü varsa daha hızla değişikliğe gidip değişimi yaratacak profesyonelleri içeriye çekme yönünde ilerliyorlar,” diyor.

Murat Yeşildere, kendi açılarından orta düzey yönetici tarafında pazarda daha az aktivite gördüklerini belirtiyor: “Burada gözlemediğimiz daha ziyade boşalan rollerin daha yavaş doldurulma eğilimi olduğu, ayrılanların daha rahat bırakıldığı.”

-‘Gelişmeye yönelik planlar pek yok’

Yeşildere, “Büyüme ya da büyük bir heyecanla gelişmeye yönelik planlar maalesef pek yok. O anlamda yöneticiler pek aranmıyor. Daha çok değişimi yönetibilecek, krizde yolunu bulabilecek, bu tip belirsiz bir ortamda karar verebilecek yöneticiler daha ön plana çıkıyor. Bunlara yönelik talep artmış durumda,” diyor.

Peki, üst düzey yöneticileri değiştirmek şirketler için uzun vadeli, sürüdürülebilir bir gelişmeyi sağlamak için yeterli mi?

Murat Yeşildere, “Yatırım yaparak, içerideki liderliği geliştirerek, yetkinlikleri yukarıya doğru çekerek bir değişimi yaratma kurumsal yönetim kapasitesi yüksek şirketlerde gördüğümüz bir yaklaşım. Daha kolay yaklaşım ise üst düzeydeki yüzleri değiştirmek,” diyor.

-Kriz yönetiminde iddialı yöneticiler

Eylem Atılgan, ülke gündeminden düşmeyen krizlerde şirketlere zorlu şartlarda liderlik edebilecek yöneticilerin yetiştiğini vurguluyor:

“Kriz yönetiminde iddialı, risk alma ve girişimcilik konusunda çevik, hızlı ve doğru karar alabilen, sosyal ve kültürel çeşitlilik içinde büyümüş olmaları sonucu farklı kültürlerden bireyleri içeren organizasyonları yönetmek konusunda yetenekli, yoğun çalışma temposuna ayak uyduran, hırslı ve esnek yöneticilere sahibiz.”

Atılgan’a göre üst düzey yöneticilerde “yeni yaklaşımlara açık, girişimci, fırsatları gören, öngörüde bulunan, vizyon sahibi, stratejik düşünebilen, analitik, zamanı iyi kullanan ve kullandırma” gibi özellikler bugün olduğu gibi gelecekte de belirleyici kriterler olacak.

-Ayırt edici özellik ‘müzakere yeteneği’

Murat Yeşildere ise Türk kültürüyle sınırlı yöneticinin, yeni yönetici tanımının içinde olmasının mümkün olmadığını belirterek “Türkiye artık dünyayı yönetecek yöneticileri yetiştirmek durumunda” diyor. Yeşildere özellikle “müzakere yeteneğinin önümüzdeki yıllarda en kritik niteliklerden biri olacağı tahmininde bulunuyor.

BloombergHT Editörü

Servet Yeşilyurt