HABERLER ABONE OL

Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX, Japon şirket Ispace’in Hakuto-R programının birinci görevinde, şirketin Series 1 uzay aracını fırlattı. Görevin başarıyla sonuçlanması durumunda araç, Japonya’nın Ay’a iniş yapacak ilk uzay aracı olmakla beraber, Ay’a iniş yapan ilk ticari uzay aracı olma unvanını da taşıyacak.

Aslen Kasım ayının sonunda gerçekleşmesi planlanan fırlatma, iki kez ertelenmesinin ardından ABD’nin Florida eyaletinde yer alan Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Üssü’nde gerçekleşti.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı’na (JAXA) ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait birer kara aracı, deneysel bir katı hal pili ve bir müzik diski taşıyan uzay aracının, Nisan ayının sonunda Atlas kraterine inmesi planlanıyor.

ABD ile Çin arasındaki uzay rekabeti ve Musk’ın Mars programı, birçok diğer şirketin de uzay alanında çalışmasına yol açıyor. Musk’ın Mars’ı kolonize etme hedefine benzer olarak Ispace, 2040 yılı itibariyle Ay’ı yaşanabilir bir ticaret merkezi haline getirmeyi ve bin kişilik bir yerleşim kurmayı hedefliyor.

Ispace’in başarıya ulaşmasının, JAXA’nın uzay programını destekleyeceği düşünülüyor. JAXA daha önce ülkenin Ay’a iniş yapması planlanan ilk uzay aracı için Mitsubishi’yle anlaşmış, fakat 2021’de gerçekleşmesi planlanan fırlatma 2023’e ertelenmişti. Geçtiğimiz sene ise toplamda 30 Japon şirket, organizasyon, siyasetçi ve akademisyenden oluşan Ay Endüstrisi Vizyon Konseyi, Japon devleti ile özel sektörünün rekabeti koruma amacıyla birlikte daha fazla çalışması önerisinde bulunmuştu.

Falcon 9 roketiyle gerçekleşen fırlatmada Ispace’in uzay aracının yanında, NASA’nın Lunar Flashlight adındaki uydusu da, Ay’ın Güney Kutbu’ndaki kraterlerde su buzu aramak için fırlatıldı.

Advertisement