Sudan borçlarını ertelemek için 'kur rejimi'ni değiştirdi
Sudan, borç ertelemeye başvurmak için kara borsadaki kurun değeriyle resmin kurun değerini birleştirerek devalüasyona gitti. Böylelikle ülkedeki kur rejiminde de değişiklik yapılmış oldu.
Sudan Merkez Bankası, pazar günü resmi ve kara borsadaki kur oranını birleştirerek, borç ertelemeye başvurmak için kurun değerini düşürdü.
Yapılan değişiklik Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından talep edilmişti fakat ülkedeki temel mal kıtlığı ve hızla artan enflasyon ile beraber plan birkaç ay gecikmeyle uygulanabildi.
Merkez bankası döviz kuru değişim oranını dolar başına 55 pounddan 375 pounda çıkardı. Kara borsada bir ABD doları 350-400 Sudan poundu civarında satılıyordu.
Bankalara gönderilen bir notta, merkez bankasının günlük olarak bir oran belirleyeceği ve esnek yönetilen bir dalgalı kur rejimi izleyeceği belirtildi. Böylece bankalar belirlenen oranın yüzde 5 yukarısında ya da aşağısında döviz satabilecek ya da alabilecek.
Sudan Merkez Bankası Başkanı Muhammed el-Fatih Zeynelabidin ise yapılan değişiklikler ile ilgili, “Bu karar tam bir dalgalı kur rejimi değil fakat esnek bir yönetim politikası.” dedi.
Bazı ekonomistler ise kur rejimindeki değişikliğin enflasyona yansımayacağını çünkü tüm işlemlerin halihazırda karaborsada yapıldığını söyledi.
IMF izleme programı çerçevesinde kur değişikliğinin geçen yıl gerçekleşmesi ve Sudan’ın 60 milyar dolarlık dış borcunun ertelenmesi öngörülüyordu fakat siyasi belirsizlikler yüzünden program rafa kaldırılmıştı.